Recepti 04. ožujka 2016.

Zuccotto od čokolade i vanilije

Zuccotto
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogati talijanski desert s dvije kreme oduševit će vas na prvu

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 496

Biskvit

  • 120 g pšenično brašno, bijelo
  • 30 g kakao u prahu, nezašećereni
  • 6 g jaje kokošje
  • 80 g maslac, slani
  • 180 g šećer, kristal
  • 0.75 dl liker od lješnjaka

Krema od vanilije

  • 1 čaša lješnjak ,suhi
  • 500 g ricotta
  • 1 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 100 g šećer, kristal

Krema od čokolade

  • 180 g tamna čokolada
  • 500 g ricotta
  • 50 g šećer, kristal

Priprema

  1. Za biskvit pomiješajte brašno i kakao te ostavite sa strane. Istucite jaja i šećer na pari pa umiješajte brašno i kakao. Rasporedite smjesu u dva okrugla kalupa promjera 30 cm te pecite 10 min na 160°c.
  2. Za kremu od vanilije krupno nasjeckajte lješnjake. Stavite ih u manju posudu, dodajte 50 g šećera pa na srednje jakoj vatri miješajte dok se šećer ne rastopi i počne se karamelizirati. Premjestite u zdjelu da se ohladi.
  3. U blender stavite ricottu, 50 g šećera i ekstrakt vanilije te dobro izradite. Pomiješajte s lješnjacima i ostavite da se hladi. Za čokoladnu kremu sitno natrgajte čokoladu, otopite je na pari i ostavite sa strane. U blenderu izradite ricottu i šećer pa dodajte otopljenu čokoladu i nastavite miksati dok krema ne postane jednolična.
  4. Staklenu zdjelu od 1,75 l obložite papirom za pečenje ili plastičnom folijom. Od jednog biskvita izrežite krug koji ćete staviti na dno zdjele. Ostatak narežite na trokute, koje ćete složiti bočno u zdjeli tako da ne ostane razmak među njima. Biskvit premažite likerom. Kremu od vanilije prebacite u zdjelu i rasporedite je uz rubove tako da ostane rupa u sredini. U rupu stavite čokoladnu kremu.
  5. Drugim biskvitom prekrijte kremu, a višak odrežite tako da rubovi uđu uz rub zdjele. Prekrijte plastičnom folijom i stavite da se hladi najmanje 8 sati. Prije posluživanja izvrnite ga na tanjur i pospite kakaom.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.