gastro postao
Bogati talijanski desert s dvije kreme oduševit će vas na prvu
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 496
Biskvit
- 120 g pšenično brašno, bijelo
- 30 g kakao u prahu, nezašećereni
- 6 g jaje kokošje
- 80 g maslac, slani
- 180 g šećer, kristal
- 0.75 dl liker od lješnjaka
Krema od vanilije
- 1 čaša lješnjak ,suhi
- 500 g ricotta
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 100 g šećer, kristal
Krema od čokolade
- 180 g tamna čokolada
- 500 g ricotta
- 50 g šećer, kristal
Priprema
- Za biskvit pomiješajte brašno i kakao te ostavite sa strane. Istucite jaja i šećer na pari pa umiješajte brašno i kakao. Rasporedite smjesu u dva okrugla kalupa promjera 30 cm te pecite 10 min na 160°c.
- Za kremu od vanilije krupno nasjeckajte lješnjake. Stavite ih u manju posudu, dodajte 50 g šećera pa na srednje jakoj vatri miješajte dok se šećer ne rastopi i počne se karamelizirati. Premjestite u zdjelu da se ohladi.
- U blender stavite ricottu, 50 g šećera i ekstrakt vanilije te dobro izradite. Pomiješajte s lješnjacima i ostavite da se hladi. Za čokoladnu kremu sitno natrgajte čokoladu, otopite je na pari i ostavite sa strane. U blenderu izradite ricottu i šećer pa dodajte otopljenu čokoladu i nastavite miksati dok krema ne postane jednolična.
- Staklenu zdjelu od 1,75 l obložite papirom za pečenje ili plastičnom folijom. Od jednog biskvita izrežite krug koji ćete staviti na dno zdjele. Ostatak narežite na trokute, koje ćete složiti bočno u zdjeli tako da ne ostane razmak među njima. Biskvit premažite likerom. Kremu od vanilije prebacite u zdjelu i rasporedite je uz rubove tako da ostane rupa u sredini. U rupu stavite čokoladnu kremu.
- Drugim biskvitom prekrijte kremu, a višak odrežite tako da rubovi uđu uz rub zdjele. Prekrijte plastičnom folijom i stavite da se hladi najmanje 8 sati. Prije posluživanja izvrnite ga na tanjur i pospite kakaom.
Izvor Skuhatćute