01. kolovoza 2014.

Šampanjac uz ćevape? Ipak ne, biramo merlot

cevapi i vino.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Slasna crvena vina izraženijih kiselina bit će najbolji izbor uz ćevape.

Ma, moram to priznati: Pili smo jednom i Dom Perignon uz ćevape. I to ne jedan, nego tri. I ne znam što je bilo gore, ćevapi uz taj legendarni šampanjac ili šampanjac uz legendarne zagrebačke ćevape. Kombinacija je bila grozna, ali sve smo popili jer nitko od nas nekolicine nije dovoljno bogat da bi odbio čašu tog prekrasnog šampanjca, a kamoli tri boce. Puno bolji izbor uz ćevape bit će suha, ali slasna crvena vina izraženijih kiselina. Ukratko, merloti  ili mješavine sorata u kojima merlot prevladava. I to što skuplji, to stariji.

Pročitajte recept za ćevape uz koje će ova vina izvrsno pasati.

  • Do 50 kuna:

Buhač Merlot 2012. 

Iločka obitelj Buhač isprofilirala se kao pouzdan izvor vrlo dobrih do odličnih vina po vrlo dobrim, štoviše uglavnom odličnim cijenama. Odlično crveno vino je njihov merlot 2012. koji miriši po zdjeli punoj crvenog bobićastog voća posutog s malo svježe mljevenog papra. I te jagode, maline i trešnje kao da su posložene oko velikog nara čija se aroma malo kasnije pojavljuje. Taj merlot je relativno mlad i svjež, ali punog okusa i butelja se može pronaći za kunu dvije manje od 50 kuna. Kome se ne da tražiti najjeftinije, platit će je koju kunu više od 50.   

  • Od 50 do 100 kuna:

Krauthaker Merlot 2011. 

Snažno, dotjerano, sadržajno vino finog mirisa kupine i borovnice, zrelo, a živahno napravio je kutjevački vinski mag Vlado Krauthaker od merlota iz berbe 2011. Dovoljno jako da pokrije okuse mesa, sira, začina pa i pripreme, dovoljno zrelo da se "pohrva" s mirisima dima zaostalima od roštilja te dovoljno svježe da kiselinama pokrije masnoću punjenih ćevapa. Prošle godine vino je osvojilo zlato u Bergamu, na natjecanju  merlota i cabernet sauvignona Emozioni dal Mondo. U vinariji stoji oko 85 kuna.

  • Više od 100 kuna:

Matošević Grimalda crno 2010.

Mladi vinogradi osnivača Vinistre dr. Ivice Matoševića dali su u berbi 2010. prekrasno zrelo vino Grimalda crno koje nosi ime naselja kraj kojeg je Matošević sadio lozu. U tom je vinu 85 posto merlota začinjeno s malo terana. Prinosi su bili skromni, do kilograma po trsu, a vino je dva tjedna fermentiralo na masulju, oko 15 mjeseci sazrijevalo u bačvicama od francuskog hrasta, pa odležavalo u inoksu te potom u boci. Crna Grimalda ima naglašenu svježinu i mineralnost, a okus joj je sočan i vrlo dugo traje. Butelja stoji oko 125 kuna

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.