Zbog navedenoga sve se više ljudi odlučuje na uzgajanje smokve koje onda na tržnicama dosežu cijene i do tridesetak kuna. U Dalmaciji ih češće možete naći i to po nižim cijenama zbog veće zastupljenosti. Najčešće se jedu sirove, sušene ili u slatkim jelima dok su rjeđe zastupljene u slanim jelima. Savršeno se kombiniraju s pršutom i sirevima pa ih možete poslužiti na platama ili u laganom desertu sa svježim sirom.
Kako bi je popularizirao i u slanim jelima, chef Marijo Čepek kroz pašticadu sa smokvama, pokazao je kako se savršeno ljubi s junetinom. Servirao je tortu sa smokvama i smokve u prošeku na kremi od sira.
Pašticada sa svježim smokvama
Sastojci za 4 osobe:
90 dkg junećeg buta • 4 režnja češnjaka • 1 dcl vina • 5 dkg svinjske masti • 2 dkg soli • 1 dcl prošeka • 8 dkg pancete • 15 dkg mrkve • 5 dkg peršinovog korijena • 5 dkg celer korijena • 20 dkg crvenog luka • 5 dkg jabuke • 1 dkg suhih šljiva • maslinovo ulje • 10 dkg smokve • lovorov list • 2 dkg rajčica pirea • 1dcl prošeka • papar
Priprema:
- Meso "našpikati" dan ranije - s pola navedene pancete, mrkve rezane na prutiće širine 5 mm i češnjakom. Staviti u pac s ostalim voćem(ostaviti par smokvi za dekoraciju), povrćem narezanim na kockice i vinom.
- Sutradan meso ocijediti od paca, posoliti i ispeći na vrućoj masti. Staviti na toplo, a karamel koji se stvorio kod pečenja mesa dignuti s povrćem iz paca.
- Povrće pirjati oko 40 minuta, dodati lovorov list i zaliti po mogućnosti goveđim temeljcem.
- Kada prokuha staviti meso i na laganoj vatri kuhati dok meso ne omekša (kod junetine otprilike 2-3 sata ovisno o veličini i komadu mesa).
- Lovor i meso izvadimo, a u umak dodamo rajčica pire i češnjak na maslinovom ulju. Lagano prepržimo, sve izmiksamo i po želji začinimo.
- Poslužiti s njokima i dodatno obogatiti sa svježom smokvom.
Torta od smokve
Sastojci za biskvit:
1 jaje • 6 dkg šećera • 1 vanilin šećer • 1 burbon vanilija • 10 dkg smokvi • 6 dkg rastopljenog maslaca • 4 dkg glatkog brašna • 4 dkg oštrog brašna • 1/2 praška za pecivo
Sastojci za kremu:
• 6 žumanjaka • 12 dkg šećera • 1 vanilin šećer • 3 dcl mlijeka • 5 listova želatine • 30 dkg Philadelphia sirnog namaza • 3 dcl vrhnja za šlag • 40 dkg smokve
Priprema:
- Jaje, šećer, vanilin šećer i burbon vaniliju pjenasto izmiksati. Zatim dodati sjeckane smokve, maslac, oba brašna i prašak za pecivo. Sve lagano pomiješati i staviti u kalup od 28 cm namašćen maslacem i posut krušnim mrvicama. Peći na 180°C, 15 minuta.
- Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Žumanjke, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto mutiti na parai do 75°C.
- Dodati prethodno namočenu želatinu i mutiti na pari još minutu.
- Toplu kremu polako umiješati u prethodno razrađen sir, miješati dok ne dobijemo glatku smjesu.
- Na kraju dodati tučeni šlag i sve skupa povezati.
- Izliti u kalup preko bisvita i ostaviti da se ohladi i stegne preko noći.
- Svježu smokvu izrezati na kriške i položiti na tortu prije samog posluživanja.
Smokve u prošeku na kremi od sira i prhkom keksiću
Sastojci za keks:
9 dkg raženog brašna • 9 dkg rastopljenog maslaca • 9 dkg šećera • 1 kom vanilijinog šećera • 10 dkg mljevenih badema • mrvicu soli • cimet po želji
Sastojci za kremu:
• 50 dkg mascarponea • 15 dkg šećera • 1 kom vanilijinog šećera • 1 dcl vrhnja za kuhanje • 1 dkg mljevenog cimeta
Sastojci za smokve u prošeku:
• 40 dkg smokvi • 10 dkg šećera • 1 dcl malvazije • 1 dcl prošeka • 1 grančica ružmarina
Priprema tijesta:
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, razvući na masni papir i peći na 180 °C otprilike 10 minuta
Priprema kreme:
Mascarpone, šećer, vanilin šećer i cimet pjenasto zamutite u kremu. Na kraju dodajte vrhnje za šlag i sve skupa povežite
Smokve u prošeku:
Šećer karamelizirajte, dodajte malvaziju i prošel te ukuhajte uz dodatak ružmarina i cimeta. Pred kraj dodati rezane smokve.
Serviranje:
Na keks prelijte kremu i preko svega položite smokve u prošeku.