Svibanjske jagode privlače mirisom s većine hrvatskih tržnica, a ljubitelji ovog voća iskorištavaju ga uglavnom za slastice. Prirodno slatkaste, jagode su obožavane u desertima dok se tek odnedavno u restoranskoj ponudi može kušati jagode u slanim varijantama. Sve je više ljubitelja ovog voća koje ga kombinira u raznim salatama sa svježim sirom, zelenom salatom i maslinovim uljem.Za mišljenje i ideje o slatko-slanim kombinacijama s jagodama upitali smo Gastro.hr chefa Marija Čepeka.
Pripremio nam je tri jela s jagodama. Za slatku varijantu odabrao je jednostavnu savijaču od jagoda i mille-feuille s jagodama i vanilijom, a za slanu kombinaciju spojio hobotnicu, med i jagode. Salatu s hobotnicom začinio je medom, maslinovim uljem, rikulom i prženim bademima koji se odlično slažu sa svim sastojcima salate, a recept pronađite ovdje.
"Ljudi su skeptični kod kušanja slatko-slanih kombinacija, a zaboravljaju da se premda zvuči nevjerojatno, primjerice sipa savršeno ljubi s marelicom i breskvom te da je takvih gastronomskih varijanti nebrojeno puno", naglašava Marijo te dodaje da jagode uz dodatak kvalitetnog maslinovog ulja postaju vrhunska delicija.
Mille feuille omiljena je francuska poslastica. Kombinacija vanilije i lisnatog tijesta oduševljava Marija Čepeka te je pripremio mille feuille s jagodama. Lisnato tijesto karamelizirate sa šećerom i slažete red tijesta, parfea od vanilije i na kraju narezane jagode. Recept pročitajte ovdje.
Savijaču od jagoda Marijo je začinio nadjevom u koji je jagodama dodao mljevene kekse za puniji okus. Riječ je o slastici koju uz malo truda možete pripremiti u vlastitoj kuhinji za svega trideset minuta. Recept za savijaču saznajte ovdje. Inspirirajte se Marijovim receptima, iskoristite sezonu jagoda na najbolji mogući način i odvažite se kušati naizgled nespojivo.