Špajza 25. travnja 2018.

5. izdanje dubrovačkog festivala vina Festiwine

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Jubilarna vinska obljetnica je završena, a s njom i nezaboravna iskustva i druženja istaknutih predstavnika struke s krajnjeg juga Lijepe naše, ali i inozemstva!

Na Sunset Beachu u Uvali Lapad održana je završna večera 5. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine koji se održao u Dubrovniku u periodu od 16. do 22. travnja 2018. godine. Posjetitelji su osim vrhunskih vina imali priliku vidjeti i kušati delicije, počevši od sira, pršuta, maslinovog ulja, tune, malostonskih kamenica, pa čak i slastica.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Pored izlagačkog dijela festivala, posjetitelji su mogli sudjelovati u zanimljivim gastro - enološkim radionicama poput „Gault & Millau“ masterclass radionice japanskog chefa Ippeija Uemure i Salona pjenušavih vina – „Salon of sparkling wines“, ali i uživati u posebno osmišljenim menijima koje su dubrovački ugostitelji pripremili samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane“. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Pored već spomenutih događanja, tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo kuša i bira vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu – a ovogodišnji pobjednik je Grk Bire. Uz atraktivan „Blind date: In love with Ston Oysters“, održao se i „Dubrovnik FestiWine Trophy“, na kojem je trinaest članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom kroz tri dana kušalo i ocjenjivalo 150 različitih vina iz Hrvatske, Hercegovine, Slovenije i Makedonije. Veliko zlato, najvišu ocjenu među vinima sa zaostatkom šećera postiglo je vino Malvasija dubrovačka Karaman 2016. vinara Nika Karamana vinogorje Konavle s osvojenih 95,25 bodova.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Zanimljivost festivala je gastro spektakl „Dubrovnik FestiWine Gala“ s plemenitim ciljem, namijenjen stipendiranju i daljnjoj edukaciji mladih kuhara i sommeliera u nastajanju. Svoje kulinarsko iskustvo i vještine predstavili su iskusni slovenski chef Igor Jagodic i domaći renomirani chef Jadranskih luksuznih hotela, Petar Obad, koji su zajedničkim snagama odgovorili na izazov FestiWinea i kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na temelju javnog natječaja kojeg je objavila Dubrovačko - neretvanska županija za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su dobitnici stipendisti Dubrovnik FestiWine Challenge 2018., Ivana Beran i Dario Baule koji će na jesen provesti mjesec dana u restoranu Strelec u Ljubljani, pod stručnim mentorstvom chefa Igora Jagodica i njegovog tima. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Dubrovnik se odavno pozicionirao na karti svijeta kao destinacija koju se mora posjetiti i doživjeti. Ovim festivalom nastoji se iz godine u godinu pridodati nove sadržaje gostima, koji uz nevjerojatnu povijesnu i kulturnu dimenziju grada od sada imaju priliku zaviriti i u njegovu enološku i gastronomsku pozadinu.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.