Špajza 12. prosinca 2016.

Otkrivamo: 5 najvećih opasnosti koje krije meso

Meso
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedete meso svakoga dana? Možda biste trebali malo razmisliti o tome...

Ručak bez mesa nije ručak? Možda niste ni svjesni, ali svakodnevna konzumacija mesa može biti izuzetno štetna. Naime, neka istraživanja pokazuju kako meso, od sve hrane, najviše šteti našem zdravlju. Isto tako, svjetska proizvodnja mesa značajno utječe na klimatske promjene. 

Koje su najgore opasnosti koje nam donosi meso?

1. Najviše trovanja hranom događa se upravo konzumacijom mesa. Naime, većina industrijski proizvedenog mesa sadrži na sebi fekalije. Većina uzgajališta peradi ili farmi goveda i svinja, ne vodi previše brigu o uvjetima u kojima životinje provode vrijeme dok se tove, tako da je čest slučaj da su kontaminirane fekalijama, a samim time i raznim bakterijama (poput E. Coli, salmonele). Na taj način, fekalije dolaze do naših stolova i mogu uzrokovati trovanje hranom.

2. Većina mesa prepuna je hormona rasta. Kako bi govedo, a i pilići, što prije dosegli svoju prodajnu težinu, proizvođači mesa ubrizgavaju im hormone rasta koji potom ostaju u mesu i mi ih konzumiramo. S obzirom na to da životinje već imaju u sebi određenu razinu hormona (primjerice estrogena, testosterona, progesterona), vjerojatno nitko ne želi konzumirati još i neke druge, umjetno dodane hormone.

3. Konzumacijom mesa možete postati otporni na djelovanje antibiotika. S obzirom na već spomenute loše uvjete života na mesnim farmama, proizvođači mesa koriste razne antibiotike koji se koriste za liječenje ljudi, u liječenju životinja i sprečavanju širenja raznih bolesti među njima. Konzumacijom takvog mesa, konzumiramo i antibiotike te, svakodnevnom konzumacijom istih, postajemo otporni na njihovo djelovanje kad će nam zaista trebati. A to sigurno nitko ne želi. 

4. Meso može dovesti do erektilne disfunkcije. Previše prerađenog mesa (salame, kobasice, hrenovke) može uzrokovati pretilost, povišen kolesterol i rak prostate, ali isto tako, i već spomenuti hormoni iz mesa, mogu poremetiti rad hormona i uzrokovati erektilnu disfunkciju kod muškaraca.

5. Konzumacija mesa povećava smrtnost. Zbog svih navedenih razloga, prevelika i neumjerena konzumacija mesa može smanjiti životni vijek. U usporedbi s vegetarijancima na primjer, prosječan muškarac vegetarijanac živi 83 godine, dok muškarac koji jede meso živi čak 10 godina manje - 73 godine. Kod žena je situacija malo bolja, pa tako prosječna žena koja jede meso živi 79 godina, a vegetarijanka 85 godina.

S obzirom na sve navedeno, budite uvijek umjereni u konzumaciji mesa, ali i nastojte ga kupovati od pouzdanih proizvođača i dobavljača kako se ne biste bespotrebno dovodili u opasnost.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.