Špajza 16. studenoga 2022.

Ako imaš 2500 kuna viška, imamo ideju kamo na božićni ručak

I mi smo se nasmijali ovoj cifri... foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Blagdani su vrijeme kad ipak damo sve od sebe da najbližima priuštimo lijepe trenutke i, dobro, finu klopu. No, sve ima svoje granice i nije baš neko vrijeme za razbacivanje… Osim nekima.

Nije baš omiljeni kuhar na svijetu. Štoviše, mnogi ga pamte baš po nekom lošem dojmu koji je ostavljao zbog svog oštrog stava u serijalu Paklena kuhinja. No, Gordon Ramsey je slavno ime svjetske kuhinje i njegovi restorani trenutno imaju sedam Michelinovih zvjezdica, a dobili su ih ukupno 17 kroz godine. Dakle, ima se čime pohvaliti i nije tek neki chef s ulice. Uglavnom, znaš za njega, sigurni smo.

E, pa ako imaš 2500 kuna viška, možeš u nekom od njegovih restorana pojesti jedan fini, solidni božićni ručak. I ne, ne mislimo 2500 kn s uključenom kartom do Londona. Ravno 275 funti, odnosno nešto sitno više od 2300 kuna, naplatit će ti taj blagdanski ručak Gordon Ramsey u svom restoranu. Dobro, naravno da njega nećeš niti vidjeti i neće ti on glavom i bradom pripremiti ručak, ali sama činjenica da tamo jedeš, sigurno vrijedi toliko, zar ne?

Šalimo se. Ako misliš da se šalimo! Sve u svemu, ključno je u cijeloj priči da će mnogi ipak poželjeti okusiti kakav je to ručak s potpisom Gordona Ramseya i da će mnogi maštati o tom da pojedu taj ručak, ali će velika većina to jednostavno smatrati pretjerivanjem. Inače, zaokružili smo ovih 2300 kuna na 2500, jer – u tu osnovnu cijenu nije uključeno piće, pa ako poželiš popiti nešto da računaš još koju kunicu više.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Bez obzira na činjenicu hoćeš li ikada u životu pojesti ručak koji košta toliko novaca ili ne, sigurno te zanima što se nudi za te novce u ovom nedostižnom božićnom ručku. Ručak ima šest sljedova, pa valjda ne bismo od tamo otišli gladni. A jede se redom: konfitirano jaje i ravioli od jastoga, nakon čega slijedi izbor - list ili divljač, pa sir Brillat-Savarin, sorbet i sufle od lješnjaka. Hm, ili nije smisao od tamo otići sit?

Osim što ćeš se odvojiti od polovice hrvatske plaće (nećemo u detalje, ovo je vrlo okvirno i simbolično) i što se nećeš najesti, nećeš pojesti niti jedno jelo koje bi se moglo nazvati božićnim. No, kad jedeš usred Londona, u restoranu Gordona Ramseya sa sedam Michelinovih zvjezdica, onda te takve stvari i ne muče previše. No, eto, nas veseli to napomenuti.

I, da, još jedna napomena na kraju – ova cijena ne uključuje niti u posljednje vrijeme popularnu naknadu za usluge, a ona iznosi 15 posto. Pa ti računaj…

Možeš pojesti Gordonov božićni ručak i za manje novca, ali ne u ovom restoranu. Naime, 1300 kuna, čak 1000 kuna manje, platit ćeš božićni ručak u Gordon Ramsay Bar & Grill, u Mayfairu. Tamo možeš očekivati kanapee, predjelo, glavno jelo i desert po izboru s menija na kojem svaka stavka uključuje po tri jela. Glavno jelo uključuje izbor između: pečenu puretinu s dodatcima, pečenu divljač i rižoto od artičoka.

Ovo nam je puno "bliže" božićnom ručku! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.