Špajza 31. kolovoza 2016.

BeerYard Festival: Rođen je hrvatski pivski Woodstock

BeerYard
1/5
foto: Marko Pejić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ni ovaj vikend nije mogao bez par manifestacija s craft pivom u glavnoj ulozi. Festival zanatskog piva održan je u Zadru, a u Koprivnici se na Renesansnom festivalu točio renesansni porter s koprivom iza kojeg stoje dečki iz Nove runde. No, Miro i Marko subotu su proveli u Zagrebu na Beer Yard Festivalu u Močvari, koji su i organizirali upravo sjajno!

A taj močvarni festival od svih je mnogobrojnih posjetitelja dobio, i još uvijek dobiva, same hvalospjeve. I zamišljen je malo drugačije od drugih, a uspio je iznad svih nadanja i očekivanja, iako nije ostvaren u potpunosti onako kako je planiran.

Organizatori su, a to je uz Novu rundu bilo još Žedno uho, naime, taj događaj, nazvan Beer Yard Festival, zamislili kao spoj zanatskog piva, street fooda i dobre žive glazbe, no dan uoči održavanja festivala svi pozvani, obećani i dogovoreni burger barovi otkazali su sudjelovanje, pa je jedno vrijeme bilo neizvjesno što će biti s jelom na festivalu, bez kojeg, naravnom ne bi išlo. Umjesto četiri dogovorena burger bara hranjenja žedne i gladne raje prihvatila se pivnica Medvedgrad, koja je radila roštilj i craft pub Craft Room, koji je ponudio sendviče. Organizatori su se putem društvenih mreža odmah ispričali svima, te najavili a će onima koji su kupili ulaznice, a na festival dolaze zbog street fooda - vratiti novac.

BeerYard | Author: Marko Pejić foto: Marko Pejić

Rečeno, učinjeno - na sam dan eventa, posjetitelji su pismeno obaviješteni o novoj situaciji, no nije mi poznato da je netko to stvarno i učinio. Ulaz je bio 35 kuna, a pivovare su same određivale cijenu za svoje pivo i ona se kretala od 10 do 20 kuna za malo, odnosno veliko pivo, kako koje. U ponudi su bila piva 5th Element (ABA & BART & LELA) iz Pivovare Daruvar, iz craft pivovara Air Craft Brewery, BaD brewery, The Garden Brewery, Križevačka pivovara, LAB Split - Craft Brewery BARBA Pale Ale, Pivovara i pivnica Medvedgrad, Nova runda, Pulfer, Pivovara Mbc, Šibenski učenjak, Valens, Varionica, Varoška Pivovara i Zmajska pivovara, te craft barovi Craft Room, Hop In Craft Beer Bar i Ro & Do.

Ponuđena su i dva piva izvan Hrvatske - iz češke pivovare Mazák i slovačke pivovare Beervana. Poslijepodne je bilo posvećeno radionicama i predavanjima, a večer koncertima. Ratebeerov administrator Marko Ožegović predstavio je svoju web stranicu Pivarium, a Domagoj Jakopović Ribafish prvo je moderirao panel diskusiju u kojoj su Matija Mrazek iz Varionice, Miroslav Šuvak iz Nove runde i Andrej Čapka iz Zmajske govorili o svojim iskustvima u poslu sa zanatskim pivom, a onda održao i predavanje o pivu i putovanju. Za sve je sadržaje vladalo veliko zanimanje, pa je veliko dvorište Močvare vrvjelo posjetiteljima i odisalo životom.

Zanimljivo je da je tijekom dana, sve do večeri i početka koncerata primijećen velik broj cijelih obitelji, koje su prekrasnu subotu iskoristili za obiteljski izlazak. 

BeerYard | Author: Marko Pejić foto: Marko Pejić

„Za nas je BeerYard festival bio veliki izazov za realizaciju u kratkom vremenu, ali sudeći po komentarima, odazivu te činjenici kako je većina pivovara ostala bez piva, možemo reći da je festival uspio i da ćemo ići u njegovu realizaciju i slijedeće godine," prokomentirao je u ime organizatora Miroslav Šuvak. „Sve je krenulo od jedne ideje još prošle godine da bi se to jučer provelo u stvarnost. Dosta ljudi je sumnjalo da je Močvara dobar izbor za taj event, ali mislim da smo jučer dokazali da je Močvara baš savršena lokacija za ovaj festival. Ovim putem bi se zahvalili svim pivovarama koje sudjelovale na festivalu, ali i craft pubovima Craft Room i Hop In Craft Beer Bar. Zahvaljujemo se i Klub Močvara (Danijel, Sanjin, Martina, Jasmin i Kornel) što su nam pomogli u svim aspektima organizacije (predavanja, ozvučenje, korištenje prostora...) te svim predavačima koji su uveličali ovaj happening. Bandovi su dali svoj maksimum i to se itekako osjetilo na publici - Magul, Kraj Programa, ESC Life i Muscle Tribe of Danger and Excellence su bili savršeni spoj na ovom festivalu. Nemojmo zaboravit i Pivovara i pivnica Medvedgrad koja nam ja uskočila za gastronomski dio, ali najviše zahvala ide vama, posjetiteljima zbog kojih je ovaj festival uspio. Drago nam je da potičete scenu i nezavisne male pivovare i nadamo se da ćete tako nastaviti i poslije festivala. Vidimo se i iduće godine na pivskom Woodstocku", zaključuje Miro. 

Naravno da se vidimo, poručuje Pivnica.net, a mi pune duše i sređenih dojmova hvalimo sve boljeg Bošnjaka, sjajan kirsch od Slawonera, i po nama apsolutni hit večeri - pivo od oraha Kreše Marića iz Daruvarske pivovare. Ponovilo se, već ovog vikenda u Medulinu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.