Zadnjih godina, interes pobornika zdravog načina života usmjeren je između ostalog i na unos netradicionalnih biljnih ulja uključujući i ulje konoplje. Ulje konoplje je trenutno u trendu kada je zdrava prehrana u pitanju najviše zbog povoljnog sastava masnih kiselina. Konopljino ulje jedan je od rijetkih primjera biljnih ulja s povoljnim omjerom omega – 3 i omega – 6 masnih kiselina, dok se glavnim izvorom omega – 3 masnih kiselina smatraju riba i plodovi mora.
Encian je tvrtka koja na našem tržištu nudi dodatke prehrani, biljnu kozmetiku, ali i proizvode koji se najčešće svrstavaju u skupinu zdrave hrane. Od nedavno u svom asortimanu nude i konopljino ulje iz organskog uzgoja porijekom iz Rumunjske koja je najveći proizvođač konoplje u Europi. Bio konopljino ulje dobiveno je hladnim prešanjem sjemenki konoplje. Boja ulja je vrlo privlačna tamno zelena poput tamnijeg maslinovog ulja. Već i miris otkriva da je ulje dobiveno iz sjemenki, kao i okus koji podsjeća na sjemenke i ulje iz sjemenki bundeve. Ulje je vrlo ukusno, bez neobičnih ili neodgovarajućih aroma. Nije gorko već slatkasto i moglo bi se slagati s mnogim različitim jelima uključujući i slatka jela poput smoothieja ili pak sladoleda. No treba imati na umu da se ne bi trebalo termički obrađivati nego njime obogaćivati već gotova hladna jela poglavito salate poput zelene, grah i krumpir salate, povrtne juhe, dipove sa senfom i medom i namaze poput namaza od slanutka ili patlidžana i pesta od bosiljka, tjestenine sa sirom ili povrtnim umacima. Ulje nije namijenjeno djeci, trudnicama i dojiljama zbog potencijalnog sadržaja psihoaktivnog THC-a, međutim, njegov udio u industrijskoj konoplji je gotovo zanemariv. Jednom otvoreno ulje potrebno je čuvati u hladnjaku i potrošiti unutar 2 mjeseca.
Cijena (250 ml): od 56,99 do 69,99 kn
Zemlja porijekla: Rumunjska
Na hrvatsko tržište stavlja: Encian d.o.o.
Bio konopljino ulje
06. svibnja 2015.
gastro postao
Ulje industrijske konoplje idealan je dodatak hladnim jelima poput salata i namaza, a zbog povoljnog sastava masnih kiselina nalazi svoj put do sve većeg broja kućanstava