Jaja čine sastavni dio prehrane ljudi još od samih početaka boravka čovjeka na Zemlji. S približavanjem Uskrsa slijedi nezaobilazno bojanje jaja. Polako se u modu vraća prirodno bojanje jaja pa vam donosimo najpopularnije prijedloge još od doba naših baka.
Jaja su najčešće bila tamno crvene boje koja se dobivala pomoću ljuske crvenog luka, cikle ili crvenog radiča. Crne su se pisanice postizale uz pomoć ljuske oraha, čađe, bobica bazge ili duda, a od kore hrastovine mogla se postići lijepa tamno smeđa boja.
Zlatno-žuta boja postizala se uz pomoć cvijeta nevena, a ljubičasta boja uz pomoć cvijeta crnog sljeza. Pisanice su bojane i u ružičastu boju uz pomoć cikle. Jaja su se nerijetko bojala i u zelenu boju koja se dobivala uz pomoć raznog bilja poput koprive, špinata ili poriluka.
Za crvena jaja naribajte ciklu i prokuhajte, neka kuha minimalno 30 minuta. Za plava jaja iskoristite crvene listove kupusa. Prokuhajte ih i ostavite oko pola sata. Daleko najraširenija metoda bojanja jaja, ona je s crvenim lukom s kojom će vaša jaja poprimiti bakrenu boju.
U sve dodajte ocat da se boja bolje primi i da jaje ne puknu.