Špajza 04. prosinca 2014.

Bokeria udahnula život splitskoj jezgri

Bokeria
1/5
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Split se odnedavno može pohvaliti brojnim novostima na gastro sceni, a jedna od najupečatljivijih je Bokeria, smještena u samom srcu stare gradske jezgre

Ako ste prošetali starom jezgrom Splita, za oko vam je sigurno "zapela" novootvorena Bokeria na mjestu nekadašnje stare željezare Mikačić. Atraktivnim uređenjem i velikim lusterom, čiji dizajn potpisuju arhitekti Franz i Tanja Zahra, inače zaslužni za nekoliko prekrasnih interijera na splitskoj gastro sceni, Bokeria "na prvu" privlači poglede. Važniji od oku ugodnog prostora, meni je taj koji potvrđuje da je Bokeria kitchen&wine mjesto svjetskog izgleda, dalmatinske kuhinje i dobrih vina. U vlasništvu obitelji Bokavšek koja je svoju ljubav prema iću i piću  pretočila u prostor u centru Splita, Bokeria predstavlja domaću spizu u modernijoj izvedbi.

"S obiteljskih putovanja, posebno je mjesto zauzela Barcelona i poznata tržnica La Boqeria koja nas je oduševila gastronomskom ponudom, šarenilom voća i povrća. Činjenica da se na tržnici kuha i jede toliko nas je oduševila da oko imena nismo puno dvojili. Ime Bokeria savršeno je "leglo" uz obiteljsku pozadinu", priča nam Luka Bokavšek, menadžer restorana tumačeći veliku obiteljsku želju da Splitu podare mjesto gdje će se fino grickati uz čašu dobrog vina i uživati u konkretnim obrocima.

Nisu pobornici minimalističkih porcija i trude se da svaki tanjur izađe maksimalno kvalitetan. Kako bi nudili samo najbolje, kreiraju svake sezone novi meni. Trenutno rade na zimskoj ponudi koju će predstaviti tijekom prosinca. Sastojat će se od snack/bar menija koji će sadržavati dalmatinske tapase za grickanje uz vino i a la carte jela poput bakalara bianco zapečenog s kozjim sirom i hobotnice "na fažol i biže". "Splićani su najbolje prihvatili veliki izbor pršuta, sireva i ponudu dnevnih juha, a hrskave okruglice punjene pršutom apsolutni su hit", izdvaja Luka po dosadašnjim reakcijama.

Na vinskoj karti imaju oko sedamdeset vina, većina su hrvatska, a ponudu planiraju proširiti. "Ne želimo da splitska jezgra zimi spava, grad treba živjeti", napominje Luka i ističe da tmurnu zimu uveseljavaju tematskim večerima i glazbom uživo. Do sada su održali putopisnu večer s gostom Tomislavom Perkom gdje su njegovu prezentaciju pratili sa sljedovima njegovih najdražih jela s putovanja. U sklopu Jazz festivala u Splitu organizirali su glazbu uživo, a "najbolje su prošle dvije lovačke večeri i rustikalna jela s modernim touchom Bokerie", dodaje Luka. Bolju reklamu od Bokerije, splitska stara jezgra nije mogla dobiti, stoga otiđite do grada na čašu vina i uživajte u dalmatinskim tapasima.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.