gastro postao
Ova juha izuzetno osvježava i krijepi organizam pa se preporučuje slabim i bolesnim osobama, onima koji su premoreni poslom, putovanjem, brigama...
Ova juha blagotvorno djeluje na želudac i pospješuje probavu.
Pogotovo je krepka ako imamo prilike kuhati svježe listove ljekovitog bilja, ubrane u vrtu, na balkonu ili livadi.
Čajna juha:
- 3 žlice čajne mješavine ili nekog suhog ili svježeg ljekovitog bilja (koprive, stolisnika, dobričice, komorača...)
- 1 L vode
- 2 žlice začina od sušenog povrća
- 1 žlica mljevenog sjemena kima ili komorača
- 1 čaša brašna od neke žitarice (proso, integralna riža, ječam, zobene pahuljice)
Priprema:
- U vrelu vodu stavimo ljekovito bilje.
- Kuhamo 1 minutu i ostavimo stajati 30 minuta.
- Procijedimo i vratimo na vatru.
- U mlinčiću za kavu sameljemo žitaricu.
- Brašno od žitarice razmutimo u vodi tako da bude kašasto i zakuhamo.
- Kuhamo 20 minuta uz miješanje.
- Pred kraj kuhanja dodamo začine.
- Pri posluživanju posipamo s nasjeckanim lišćem peršina, vlasca, komorača ili naribanom mrkvom, peršinom ili celerom.
Jedemo samo ili sa zlevkom ili domaćim kruhom. I ovaj je recept omogućila kuća zdrave hrane Harmony!