Špajza 16. travnja 2016.

Ljekovita i okrepljujuća: Juha od čaja!

Čajna juha
foto: Food Harmony
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova juha izuzetno osvježava i krijepi organizam pa se preporučuje slabim i bolesnim osobama, onima koji su premoreni poslom, putovanjem, brigama...

Ova juha blagotvorno djeluje na želudac i pospješuje probavu.

Pogotovo je krepka ako imamo prilike kuhati svježe listove ljekovitog bilja, ubrane u vrtu, na balkonu ili livadi.

Čajna juha:

  • 3 žlice čajne mješavine ili nekog suhog ili svježeg ljekovitog bilja (koprive, stolisnika, dobričice, komorača...)
  • 1 L vode
  • 2 žlice začina od sušenog povrća
  • 1 žlica mljevenog sjemena kima ili komorača
  • 1 čaša brašna od neke žitarice (proso, integralna riža, ječam, zobene pahuljice)

Priprema:

  1. U vrelu vodu stavimo ljekovito bilje.
  2. Kuhamo 1 minutu i ostavimo stajati 30 minuta.
  3. Procijedimo i vratimo na vatru.
  4. U mlinčiću za kavu sameljemo žitaricu.
  5. Brašno od žitarice razmutimo u vodi tako da bude kašasto i zakuhamo.
  6. Kuhamo 20 minuta uz miješanje.
  7. Pred kraj kuhanja dodamo začine.
  8. Pri posluživanju posipamo s nasjeckanim lišćem peršina, vlasca, komorača ili naribanom mrkvom, peršinom ili celerom.

Jedemo samo ili sa zlevkom ili domaćim kruhom. I ovaj je recept omogućila kuća zdrave hrane Harmony

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.