Špajza 07. listopada 2022.

Dabiz Muñoz, madridski 'enfant terrible', drugu godinu zaredom je najbolji kuhar na svijetu

foto: Instagram, @dabizdiverxo
gastro postao gastro.24sata.hr
Vlasnik madridskog restorana DiverXo ne izaziva kulinarski svijet samo gastronomskim vratolomijama nego podjednako i vlastitim ekscentričnim izgledom kao i uređenjem interijera restorana

Razvikani restoran DiverXO osvojio je titulu najboljeg restorana u Madridu, a njegov osnivač Dabiz Muñoz drugu je godinu zaredom proglašen najboljim kuharom na svijetu. Španjolski 'enfant terrible' trostruki je dobitnik Michelinovih zvjezdica, a nagradu Best Chef Awards preuzeo je pred nekoliko stotina svojih kolega koji su se okupili u Madridu.

Unatoč prestižu i međunarodnom priznanju, Muñoz je tu čast primio s velikom poniznošću.
"Ne osjećam se kao najbolji kuhar na svijetu, daleko od toga. Ali vjerujem da imam najbolji tim na svijetu", rekao je preuzimajući nagradu na pozornici.

Hedonističko i kreativno gastronomsko putovanje

Zanimljivo je da se u DiverXO-u može objedovati po cijeni od 365 € po osobi. Za tu cijenu nudi se degustacijski jelovnik od 12 mesnih sljedova, a to iskustvo mnogi opisuju kao "hedonističko i kreativno gastronomsko putovanje".

DiverXO ne nudi vegetarijanske ili veganske jelovnike. Osim ponudom jela, posjetitelje neodoljivo privlači i ekscentrično uređeni interijer - sa kornetima sladoleda razbacanim po prostoriji i letećim svinjama koje prolaze kroz zidove.

Inače, ovaj rođeni Španjolac i Madriđanin zanimanje za svijet kulinarstva počeo je pokazivati još u djetinjstvu, nakon što su ga roditelji odveli u madridski restoran Viridian, čiji je vlasnik Abraham Garciá.

Muñoz je kasnije završio ugostiteljski fakultet prije nego što je stekao iskustvo u drugim restoranima u zemlji i inozemstvu, uključujući London. Tijekom godina postao je jedan od najnagrađivanijih i najzanimljivijih španjolskih, ali i svjetskih, chefova.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.