Razvikani restoran DiverXO osvojio je titulu najboljeg restorana u Madridu, a njegov osnivač Dabiz Muñoz drugu je godinu zaredom proglašen najboljim kuharom na svijetu. Španjolski 'enfant terrible' trostruki je dobitnik Michelinovih zvjezdica, a nagradu Best Chef Awards preuzeo je pred nekoliko stotina svojih kolega koji su se okupili u Madridu.
Unatoč prestižu i međunarodnom priznanju, Muñoz je tu čast primio s velikom poniznošću.
"Ne osjećam se kao najbolji kuhar na svijetu, daleko od toga. Ali vjerujem da imam najbolji tim na svijetu", rekao je preuzimajući nagradu na pozornici.
Hedonističko i kreativno gastronomsko putovanje
Zanimljivo je da se u DiverXO-u može objedovati po cijeni od 365 € po osobi. Za tu cijenu nudi se degustacijski jelovnik od 12 mesnih sljedova, a to iskustvo mnogi opisuju kao "hedonističko i kreativno gastronomsko putovanje".
DiverXO ne nudi vegetarijanske ili veganske jelovnike. Osim ponudom jela, posjetitelje neodoljivo privlači i ekscentrično uređeni interijer - sa kornetima sladoleda razbacanim po prostoriji i letećim svinjama koje prolaze kroz zidove.
Inače, ovaj rođeni Španjolac i Madriđanin zanimanje za svijet kulinarstva počeo je pokazivati još u djetinjstvu, nakon što su ga roditelji odveli u madridski restoran Viridian, čiji je vlasnik Abraham Garciá.
Muñoz je kasnije završio ugostiteljski fakultet prije nego što je stekao iskustvo u drugim restoranima u zemlji i inozemstvu, uključujući London. Tijekom godina postao je jedan od najnagrađivanijih i najzanimljivijih španjolskih, ali i svjetskih, chefova.