Špajza 04. prosinca 2018.

Damir Sertić - odbio i Hollywood i Dubai zbog domaće spize

foto: Iva Anzulović
gastro postao gastro.24sata.hr
U svibnju ove godine u Pekingu je Damir Sertić, World Master Chef, osvojio najprestižniju nagradu kuhara na svijetu Platinum Oscar i titulu najboljeg kuhara umjetnika svijeta! S njim je u Splitu razgovarala naša suradnica...

Najbolji na svijetu
U svijetu kuhara, postignuti uspjesi i rezultati Damira Sertića u ovoj godini ravni su uspjehu reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu i one tenisača u Davis Cupu, bez ikakvog pretjerivanja. S diplomom prestižne pariške akademije Le Cordon Bleu u džepu i kao član elitne kulinarske udruge Svjetskog društva chefova iz Londona World Master Chef Society, odazvao se pozivu kolege Ericha Glavice na najveće se svjetsko kulinarsko natjecanje International Culinary Artist Competition Yi Yin Cup i - postao najbolji kuhar svijeta za godinu na izmaku!

Na natjecanju koje bilježi trideset godina tradicije, Sertić je u svibnju ove godine u Pekingu u kategoriji Moderna kuhinja osvojio najprestižniju nagradu kuhara na svijetu Platinum Oscar i to kao prvi Hrvat u povijesti tog natjecanja. Prije Sertića, naime, Hrvatska nije nikada bila prisutna na ovom natjecanju.

 | Author: facebook foto: facebook

"Kad sam čuo svoje ime na proglašenju.... Ne, ne mogu opisati taj osjećaj.", prepričava nezaboravne trenutke proglašenja Damir uz koje ga, trajno, veže i Blanka Vlašić. "Pitali su me organizatori odakle dolazim i kažem Hrvatska, Croatia. Vidim ja kako ništa nisu skužili. Spominjem Jadransko more, kako je Italija preko puta nas - i dalje ništa. Ali u trenutku kada su me proglasili kao najboljeg na svijetu, dignuo sam pogled i vidio kako se na velikom ekranu emitira snimka Blanke Vlašić s razgrnutom hrvatskom zastavom. Što da vam kažem, srce mi je bilo veće od cijele Kine!".

 | Author: Iva Anzulović foto: Iva Anzulović

Samo natjecanje je bilo na visokoj razini a uopće biti prihvaćenim na natjecanje bio je uspjeh. Prijavljene kandidate se, naime, rigorozno procjenjivalo mjesecima prije natjecanja zajedno sa životopisima i receptima i mogli su sudjelovati samo Chefovi stariji od 35 godina i s više od deset godina iskustva. Sudjelovali su ljudi iz više od 30 zemalja, preko 1000 kineskih kuhara te oko 500 kuhara iz cijelog svijeta.

Sertić je Hrvatsku predstavio pouzdajući se u hrvatsku tradiciju u kojoj je našao inspiraciju za svoj tanjur pa je na kraju ribom očarao i oduševio suce koji su se jednoglasno složili oko njegove pobjede. "Nisam do zadnjeg trenutka imao ideju što ću raditi. Inače sam takav - ne opterećujem se već ideja sama od sebe dođe i prenesem je na tanjur. Tako je bilo i u Pekingu."

 | Author: facebook foto: facebook

Postao čuvarom hrvatske kulinarske baštine
Otac dvije kćeri kojeg bi rado zaposlili u brojnim luksuznim hotelima i restoranima diljem svijeta od Pekinga preko Dubaija do Hollywooda te kojem je nuđen i vlastiti kulinarski show, sretan je upravo ovdje gdje jest - doma.

"Hrvatska se nema čega sramiti. Mi imamo podneblje koje je iznimno bogato namirnicama, kvalitetnim namirnicama, i ovdje svakako vidim potencijal za razvoj gastronomije koja je od turizma neodvojiva. Žao mi je, zato, vidjeti ćevape u ponudi uz obalu koja je podneblje potpuno drugačije kuhinje i namirnica. Onu slaninu koju neka baka ima u svojoj smočnici u okolici Drniša - s tom slaninom želim pripremati tanjur, to je to.", ne krije ljubav prema domaćoj kuhinji ovaj ljubitelj kapulice i janjetine koji je nedugo nakon osvajanja titule u Pekingu postao ambasadorom globalne tvrtke Zepter International i predsjednikom Euro-Toques Hrvatska. "Ideja, cilj i misija Euro-Toques organizacije europskih kuhara je od samog njenog začetka 1986.godine ta da se nacionalne kuhinje sačuvaju u onoj bazičnoj recepturi, s lokalnim namirnicama.", pojasnio je svoju funkciju predsjednika. "Posebnu čast i privilegiju mi predstavlja činjenica da ću ubuduće surađivati s najpriznatijim stručnjacima iz područja gastronomije, članovima najvišega reda profesionalne časti."

 | Author: Iva Anzulović foto: Iva Anzulović
Sam svoj brend
Damir ima svoj brend Creative Cuisine by Damir Sertic po kojem ga znaju svugdje u svijetu. "Iza tog mog potpisa moji gosti znaju što očekivati i moja ekipa sjajno uči i vrijedno radi. Svi nose crne košulje s logom, uvijek su uredni i čisti te znaju kako i u privatno vrijeme predstavljati mene i brend dok je dolično ponašanje nešto što se podrazumijeva od članova moje ekipe i u njihovo privatno vrijeme.", pojašnjava disciplinu u svojoj kuhinji koja je, kao i u svakoj kuhinji, preduvjet svega. Ipak, jasno ističe poštovanje koje ima prema mladima i užitak koji mu rad s njima donosi.

"Volim biti okružen i raditi s mladim ljudima koji su spremni stajati satima u kuhinji i raditi bez ikakve pritužbe jer tako sam i sam radio. Malo su se dečki, doduše, pobunili kada sam im rekao kako cure u mojoj kuhinji ne iznose smeće, ne peru podove niti nose vreće krumpira.Onda sam tom jednom dečku koji se pobunio rekao neka nazove svoju mamu i neka ona dođe oprati podove pa mu nije baš bilo pravo i shvatio je smisao moje organizacije. Oni koji su spremni na odricanja i rad su oni koji će i uspjeti. U ostvarenju svog sna čovjek samo treba ustrajati u svom radu i ne odustati - sve ostalo posloži se samo.", objasnio je Damir te zaključio; "Znaš što? Kad skužiš kako i 15 sati dnevno stojiš na nogama, izgubiš i po nekoliko kila dok radiš - skužiš koliko si sretan. Jer ne radiš uopće. Živiš ono što voliš, živiš to što radiš svakog dana i to te nosi. I sretan si, presretan čovjek.", zaključuje.

 | Author: facebook foto: facebook
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.