Špajza 15. ožujka 2018.

Degustacija vina Jokić u Basementu

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Zadnji dan veljače obilježile su iznimno niske temperature, ali i topla degustacija u vinskom baru Basement koji je u svom projektu Vinskih srijeda nakon posla  (Wine Wednesday AfterWork) predstavio organska vina Jokić iz benkovačkoga zaleđa.

Priču o vinariji ispričao je vlasnik Duško Jokić, objasnivši logo s galebom, grozdom, vinovom lozom i godinom 1906., kada je njegovo šukundjed Aćim osnovao vinariju. Vođen ljubavlju i strašću prema vinima, 2007. godine Duško Jokić odlazi na djedovinu, u selo Lišane Tinjske, kod Benkovca, u zaleđu Zadra i Biograda i kreće s obnovom vinograda - od nule! Idealno, netaknuto zemljište bilo je kao stvoreno za ekološki uzgoj vinove loze. Započeo je s hektar maraštine, bez pretenzija da strast postane posao, ali ubrzo je posadio chardonnay i pošip. Tada je vinarstvo polako postalo i posao.
 

 | Author:


Osobna naklonost prema bijelim vinima odredila je prve butelje, a za njima slijedila su crvena i ružičasta vina. A sve to da obitelj zadrži na okupu i da im uz posao pruži i zabavu, jer kako kaže Duško: „Cijeli svijet se zahuktava u ritmu novca te je postao ogroman stroj koji melje sve individualno, sve ljudske sudbine, sve uspomene i sve pamćenje. Žurimo, a kada bismo se na trenutak zaustavili i razmislili, shvatili bismo da zauzvrat nismo ništa dobili. Više se ne družimo i ne volimo kao nekad. Zato naša obitelj diše kao jedno! Posao je obitelj ujedinio, motivirao je, svaka generacija je prepoznala svoje obveze.“
 

 | Author:


Na degustaciji se kušao premijerno pjenušac od maraštine 2015, koji je napravila enologinja Dragana Jokić, kao pokus. Njezin je „pokus“ već dobio oznaku vrhunskog pjenušca, a nakon godine i pol na kvascima, degoržiran u travnju 2017, oko Uskrsa će pokazati svoju pravu pjenušavu prirodu i predstaviti se široj publici. Tema večeri bila je autohtona sorta maraština - u „mirnom“ obliku iz 2015 godine lijepo ju je pratio mladi kravlji sir mini mljekare Mliječno s potpisom. Pošip 2015 sljubio se sa sirom Zabreg iste mljekare uz bademe koji su se upotpunili sa sortnom gorčinom pošipa, rosé iz 2015 imena Rosy (od syraha) pokazao je svoju dugotrajnu voćnost i svježinu uz paštetu od pršuta.
 

 | Author:  | Author:

 

Cuvée Jokić 2015, spoj 50% caberneta, 25% merlota i 25% syraha, tipičan za Lišane Tinjske, vino boje krvi, mirisno, aroma bobičastog voća lijepo je slijedio pršut. Vino iznenađenje iznenadilo je sve – Dragana Šulentić poslala je iz poduma arhivski muškat žuti iz 2011. godine, s lijepim tercijarnim notama koje je ublažio sir skuta Mliječno s potpisom - uz med primorske livade Pčelarstva Rončević iz Sv. Jurja. Medeno za kraj – i dugi after! 
 

 | Author:  | Author:

Radionicu je vodila prof. Marija Vukelić, a sljubljivanje vina i zalogaja stručno je opisao sommelier Mario Meštrović.  

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.