Špajza 10. listopada 2013.

Dimljena tuna, BEK pušnica

dimljena tuna.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Savjet za posluživanje: dimljenu tunu poslužite uz mladi dimljeni kozji sir i tvrdi paški sir prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem, dodajte nekoliko maslina, kapara, malo rukole i izvrsno hladno predjelo je spremno.

Kušali smo domaći proizvod koji stiže iz pogona tvrtke BEK-pušnica iz Kaštel Novog. Iz bogate ponude dimljene i prerađene ribe odabrali smo dimljenu tunu proizvedenu tradicionalnim načinom dimljenja. Svježa tuna suho je soljena sa morskom soli uz mali dodatak prirodnog šećera od trske te hladno dimljena na piljevini od bukve.

Proizvod dolazi u vakuum-pakiranju i odmah po otvaranju otkriva se umjeren i ugodan miris. Prvi dojam je intenzivan slani okus koji traje u ustima. Potom se osjećaju arome dima i karakteristična mesnatost tune. Ipak, tekstura je mekana, zahtijeva žvakanje, ali nije neugodno tvrda i prosušena. Na poleđini proizvoda proizvodač je naveo popularni naziv za ovu deliciju: "morski pršut" što doista odgovara doživljaju ove mediteranske namirnice.

Savjet za posluživanje: dimljenu tunu poslužite uz mladi dimljeni kozji sir i tvrdi paški sir prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem, dodajte nekoliko maslina, kapara, malo rukole i izvrsno hladno predjelo je spremno. Obavezno poslužite uz dobro crno vino, primjerice plavac ili cabernet sauvignon.

Još jedan savjet za brzi snack je mini-sendvič s dimljenom tunom. Potreban vam je samo svježi hrskavi bijeli kruh, malo maslaca i komad dimljene tune. To je ujedno šmekerski način za uživanje u dobrom klasičnom pršutu pa je ujedno i dobar trik za guštanje u morskom pršutu. Na kraju, ističemo kako se u potpunosti slažemo sa sloganom koji je proizvođač naveo na pakiranju proizvoda, a glasi: "Jer život je prekratak da bi se loše jelo!"
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.