Špajza 03. svibnja 2016.

Dobro došli u Varaždinske Toplice: Toplička kupališna torta

Toplička torta
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Od davnih su davnina Varaždinske su Toplice bile omiljeno mjesto kupanja, odmora, ali i užitaka u svakojakim delicijama...

TOPLIČKA KUPALIŠNA TORTA

Potrebno je ispeći dvije kore, a za jednu je potrebno:

  • 6 kom jaja (odvojeni žumanjci i bjelanci)
  • 120 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 120 g mljevenih oraha
  • 60 g krušnih mrvica
  • 0,05 l ruma
  • 4 žlice jake crne kave (kuhane)
Torta | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Za fil je potrebno:

  • 0,3l mlijeka
  • 250 g šećera kristal
  • 2kom vanilin šećera
  • 1kom limun (korica naribana)
  • 500 g mljevenih oraha

Glajzura od čokolade:

  • 150 g čokolade
  • 150 g margarina

Priprema:

  1. pripremiti kalup promjera 23 cm, obložiti dno papirom za pečenje, podmazati, pećnicu uključiti na 200°C.
  2. umutiti bjelanca s malo soli i ostaviti sa strane.
  3. u drugoj posudi mutiti žumanca, šećer i maslac... kada je dobro umućeno dodati kavu, orahe i namočene mrvice u rumu, zatim umiješati umućene bjelance... prvo dodati oko trećine bjelanaka, umiješati kuhačom pa onda dodati ostatak... polako ih umiješati i dobijenu masu prebaciti u pripremljeni kalup... peći na 180° 20 min... na isti način napraviti drugu koru.
  4. pripremiti fil: mlijeko, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna kuhati do vrenja, u to dodati mljevene orahe, još malo prokuhati, sve skupa izmiješati. 
  5. ohlađene kore sastaviti s 2/3fila, ostatkom fila, premazati tortu okolo i odozgo. 
  6. preliti otopljenom glajzurom od čokolade, ukrasiti polovnim jezgrama oraha umočenih u čokoladu i okolo tostiranim mljevenim orasima. 

Dobar tek želi vam Minerva -  Varaždinske Toplice!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.