gastro postao
Od davnih su davnina Varaždinske su Toplice bile omiljeno mjesto kupanja, odmora, ali i užitaka u svakojakim delicijama...
TOPLIČKA KUPALIŠNA TORTA
Potrebno je ispeći dvije kore, a za jednu je potrebno:
- 6 kom jaja (odvojeni žumanjci i bjelanci)
- 120 g šećera
- 100 g maslaca
- 120 g mljevenih oraha
- 60 g krušnih mrvica
- 0,05 l ruma
- 4 žlice jake crne kave (kuhane)
Za fil je potrebno:
- 0,3l mlijeka
- 250 g šećera kristal
- 2kom vanilin šećera
- 1kom limun (korica naribana)
- 500 g mljevenih oraha
Glajzura od čokolade:
- 150 g čokolade
- 150 g margarina
Priprema:
- pripremiti kalup promjera 23 cm, obložiti dno papirom za pečenje, podmazati, pećnicu uključiti na 200°C.
- umutiti bjelanca s malo soli i ostaviti sa strane.
- u drugoj posudi mutiti žumanca, šećer i maslac... kada je dobro umućeno dodati kavu, orahe i namočene mrvice u rumu, zatim umiješati umućene bjelance... prvo dodati oko trećine bjelanaka, umiješati kuhačom pa onda dodati ostatak... polako ih umiješati i dobijenu masu prebaciti u pripremljeni kalup... peći na 180° 20 min... na isti način napraviti drugu koru.
- pripremiti fil: mlijeko, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna kuhati do vrenja, u to dodati mljevene orahe, još malo prokuhati, sve skupa izmiješati.
- ohlađene kore sastaviti s 2/3fila, ostatkom fila, premazati tortu okolo i odozgo.
- preliti otopljenom glajzurom od čokolade, ukrasiti polovnim jezgrama oraha umočenih u čokoladu i okolo tostiranim mljevenim orasima.
Dobar tek želi vam Minerva - Varaždinske Toplice!