Špajza 15. ožujka 2023.

Doma – restoran koji osvaja Amerikance domaćim hrvatskim jelima

Eva Knezović
Hrvatica Eva Knezović u Chicagu je otvorila restoran Doma u kojem poslužuje jela rodnog kraja foto: Eva Knezović
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvatica Eva Knezović u rodnom je Chicagu ostvarila svoj američki san i otvorila restoran. Nazvala ga je Doma i u njemu radi cijela njezina obitelj. Restoran nudi hrvatsku kuhinju - od pure s jogurtom do raštike, oblatna i palačinki...

Eva Knezović rođena je u Chicagu, ali svakog ljeta s nestrpljenjem čeka povratak u domovinu svojih roditelja i korijenima za koje je vezana - u malo mjesto pokraj Ljubuškog u Hercegovini. Jer tamo se najviše osjeća doma i baš taj osjećaj uvijek nosi sa sobom na povratku u SAD.

"Dok sam odrastala, uvijek sam gledala kako moja majka i baka kuhaju i one su me jako inspirirale da jednog dana otvorim svoj restoran. Odrasla sam jedući domaću hrvatsku hranu, pa mi je ova američka bila više kao posebna prigoda ili poslastica. Jako volim jednostavna i domaća jela - to je ono što i pripremamo u našem restoranu Doma u Chicagu - domaću hranu kuhanu s ljubavlju!“, objašnjava nam simpatična Eva.

 | Author: Instagram @domameanshome Eva Knezović kuhati je naučila promatrajući baku i majku. Na fotografiji s bakom tijekom ljetnih praznika u Hercegovini foto: Instagram @domameanshome

The Chicago Tribune je lani proglasio njihov sendvič - najboljim!

Jednostavno, kvalitetno i zdravo – tako su kuhale njezina mama i baka, a kao primjer Eva nam spominje kako joj je jedna od najdražih uspomena iz doba dok je bila djevojčica kako je jela puru s jogurtom za ručak sa svojom majkom. Otkriva nam i da jako voli njezinu raštiku, oblatne i palačinke.

"Chicago je veliki grad sa sjajnim balkanskim restoranima, ali svatko to radi na drugačiji način. Ono što nas izdvaja od drugih je to što nudimo tradicionalna hrvatska jela, ali i hranu i piće američkog i europskog stila. Zaista smo ponosni na korištenje lokalnih namirnica i izradu svega u domaćem stilu. Svi vole hrvatsku hranu, posebno naš domaći burek, peciva i ćevape - The Chicago Tribune je lani proglasio naš sendvič najboljim u Chicagu! Naši sendviči za doručak i kolačići vrlo su popularni i doista nudimo raznolik izbor - ima za svakoga ponešto. Ova kombinacija hrane pravi je odraz mog odgoja i načina na koji jedem", kaže nam ponosno Eva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doma (@domameanshome)

Velikim komplimentom smatra i činjenicu da je gosti često traže neke od recepata - poput recepta za kolače s maslinovim uljem i tajnog Doma ljutog umaka, ali ih Eva i njezina obitelj, koji su ih s vremenom sami izradili, ipak čuvaju za sebe. 

 

Balkan Streat Možda vas zanima... Peku ćevape usred New Yorka, a o njima pišu Eater i New York Times Najave

 

San o kuharici s hrvatskim specijalitetima

"To su sve domaći recepti na kojima smo s vremenom radili. Možda jednog dana mogu napisati kuharicu i podijeliti je sa svijetom! Imamo veliki jelovnik, ali svakih nekoliko tjedana dodajemo na njega druge hrvatske specijalitete. Volimo se zabavljati kuhajući, a uz to i nuditi sezonske namirnice. Naši kupci trenutno jako vole breskvice i mađarice, to su ipak posebni kolačići koje se u SAD-u ne viđa svaki dan", priča nam Eva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doma (@domameanshome)

Kako nam napominje glavna junakinja ove priče, cijela njezina obitelj pomagala je pri otvaranju restorana i pomogla da se Evina 'američki san o hrvatskoj hrani' ostvari. 

"Moj je otac sve, od kuhinje do prostora za sjedenje, napravio vlastitim rukama. Moj brat također radi u restoranu gdje zabavlja goste, sestra Marina peče naše kolače i dizajnira cvijeće, njen suprug Zoran bio je naša prva mušterija na dan otvorenja... Moj drugi šogor Matern pomaže nam u umjetničkom vođenju. Mama mi pomaže s receptima, a moja sestra blizanka Kata je također u potpunosti posvećena restoranu.

 | Author: Instagram @domameanshome U restoranu Doma, uz Evu, zaposlena je cijela njezina obitelj foto: Instagram @domameanshome

Čak je i moj nećak Nikola dao svoj doprinos - ima svoju sliku na zidu, a po njemu je nazvan i naš čokoladni keks - Niki’s Chip. Kako bismo zaokružili cijelu hrvatsku priču u Chicagu u restoranu također prodajemo i hrvatske vodiče moje sestre Jasmine - The Sensible Guides (Split & Dubrovnik). Ništa od ovoga ne bih mogla ostvariti bez njihove podrške i ljubavi. Jako sam zahvalna što mogu podijeliti svoje naslijeđe i kulturu sa stanovnicima Chicaga te se nadam da se svi naši gosti doista ovdje osjećaju kao doma!", kaže nam ponosno Eva Knezović.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doma (@domameanshome)

 

O.Da Bar Možda vas zanima... O.Da Bar – šibenska oaza finih i zdravih zalogaja Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.