Špajza 14. prosinca 2021.

Domaće je najbolje kod bake Nevenke, naj prodavačice hrvatskog turizma

foto: Proizvodi iz ponude OPG-a Nevenka Kovilić
gastro postao gastro.24sata.hr

OPG Nevenka Kovilić osnovan je s ciljem razvoja ruralnog područja Skradinskog kraja i proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, smokava i bajama, kako se u Zagori nazivaju bademi. Nema zaposlenih, ali njezina obitelj pomaže joj cijele godine, od branja maslina u periodu oko Sv. Kate (25. studenog), smokava (u srpnju i kolovozu) i badema (krajem kolovoza), dok za Nevenku sezona prodaje u NP Krka traje od 1. travnja do 1. studenog.

Ideja proizvodnje domaćih proizvoda zadržavanje je tradicije i dio identiteta obitelji Kovilić, od ručnog branja maslina, branja i sušenja smokava do proizvodnje ušećerenih i slanih badema. Godišnja proizvodnja varira o klimatskim promjenama, jer su ljeta sve duža i suha, a zime tople. Usjeve ne tretiraju protiv nametnika. Cjelokupna poljoprivredna površina nalazi se u samom srcu NP Krka, parcelizirana na oko 1 ha površine, gdje obrađuju smokve i bademe te 300 stabala maslina od kojih proizvode oko 150 do 300 l ekstra djevičanskog maslinova ulja, što ovisi o godini. Sva proizvodnja prolazi kroz vrijedne ruke Nevenke Kovilić i njezine brojne obitelji.

Kada bismo se osvrnuli na same početke, prije 60 godina turisti su dolazili u NP Krka na Skradinski buk, gdje su istinski doživljavali netaknutu prirodu i tradicionalnu domaću gastronomiju. Njihovom predajom, da postoji komadić raja na rijeci Krki, privlačilo je svake godine sve više turista, ponajviše sedamdesetih i osamdesetih godina kada im je Nevenka Kovilić prodavala višak domaćih proizvoda: grožđe, smokve, bademe, orahe i grožđice za koje su sušili samo najbolji grozdovi na tavanu njezine kuće, zatim maslinovo ulje, vino od Maraštine i Debita, domaći likeri od višnje, oraha i ružice, koji je ujedno i tradicionalni liker koji se stavlja u Skradinsku tortu.

 | Author: Proizvodi iz ponude OPG-a Nevenka Kovilić foto: Proizvodi iz ponude OPG-a Nevenka Kovilić

Autentični jestivi suveniri na vlastitom štandu

Nacionalnim parkom, Krka je proglašena 1985. godine. Radi zaštite prirode, odnosno da komadić raja ostane i mlađim generacijama, uvodi svoja pravila od ukidanja auto kampa na Skradinskom buku do povećanja granica parka za očuvanje biljnog i životinjskog svijeta. Nevenka Kovilić dobila je svoj štand na kojem i dalje prodaje ušećerene i slane bademe, smokve i ekstra djevičansko maslinovo ulje, sa svojih 82 godine. Najtraženije je kaže maslinovo ulje, jer je eliksir života i mladosti koje jača imunološki sustav i štiti srce te poboljšava memoriju. Suhe smokve su odlične za probavu, a prema nekim istraživanjima jačaju kosti, liječe anemiju i prirodni su afrodizijak. Bademi snižavaju kolesterol, bogati su vitaminom E, a mala šaka badema na dan, čuvar je našega zdravlja.

Važno je spomenuti da je Nevenka Kovilić nedavno osvojila i nagradu HTZ-a ‘Čovjek – ključ uspjeha‘ u turizmu. Postala je zaštitni znak NP Krka gdje radi 65 godina, a prepoznatljiva je i vodičima i posjetiteljima NP po marami na glavi (šudaru) koju nosi cijeli život. Svojim je ustrajnim radom, kako u turizmu tako i u poljoprivredi, doprinijela školovanju tri sina koja su sada uspješni poduzetnici, a svoje znanje i vještine nastoji prenijeti i na nove generacije, odnosno unučad. Uči ih da moraju raditi i svoji radom doći do rezultati, a ima i krilaticu: ''Kada sjedim sve stoji, a kada radim kuća ide naprijed!''.

Zadnje značajnije ulaganje na OPG-u Nevenke Kovilić bilo je u izmjeni vizuala (logotipa), kako bi sama rekla, u onom što mladi znaju bolje od bake. Njezinih proizvoda za sada nema u HOREC-a kanalu, no, ima planova i ciljeva za budućnost! To znači, uz pomoć obitelji, nastaviti sa daljnjom proizvodnjom i prodajom tradicionalnih proizvoda, otvoriti web stranicu, omogućiti online kupnju, jer s novim tehnologijama lakše bi objasnili upotrebu, način proizvodnje i pronalazili kupce izvan turističke sezone. Za turiste, svoje kupce kaže: "Sa svakin lipo, i sa mnon svak lipo! I to mene drži!'

 | Author: Proizvodi iz ponude OPG-a Nevenka Kovilić foto: Proizvodi iz ponude OPG-a Nevenka Kovilić

Nezaobilazni su i blagdanski običaji u ovom kraju. Baka Nevenka obožava Božić. Na Badnjak se spremaju fritule na tradicionalan način, kuha se bakalar na bijelo, a sam Božić cijela obitelj slavi za blagdanskim stolom koji obiluje raznim delicijama, naravno, i njezinim proizvodima.

Proizvodi OPG Nevenka Kovilić se mogu kupiti ili naručiti online ili telefonskim putem: M: 099/2437131, 099/7570140.

Ako ste na proputovanju za Dalmaciju možete ih naručiti i preuzeti kod sinova na adresama: Restoran Visovac, Skradinskih svilara 21, Skradin ili na Odmorištu Krka A1.

Fotografije: Vedrana Orlović