Dobro zagrijana pećnica je jedan od najbitnijih faktora slasnog mesa. Ako ulje nije dovoljno vruće, meso će se osušiti i neće biti ukusno. Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i pol dovoljno je sat i pol na 200°C. Isto vrijedi i za pile, a pilećim batacima i prsima trebat će 45 minuta na istoj temperaturi.
Purica teška oko dva i pol kilograma peče se na 170°C ili na nižoj temperaturi od dva i pol do tri sata, a ako je nadjevena, i više. Pecite je prvo na višoj temperaturi, koju zatim smanjite, a prije rezanja ostavite je da se “odmori” oko desetak minuta.
Osim što je važno da meso iznutra bude meko i sočno, treba imati i hrskavu koricu. Kako biste to postigli, prije pripreme u pećnici prelijte meso vrelim uljem. Tijekom pečenja podlijevajte ga temeljcem ili toplom vodom.
Pikantna rebra u marinadi od senfa i meda
Sastojci:
- 1,5 kg svinjskih rebara
- 500 g krumpira;
- marinada: 4 žlice senfa, 4 žlice sitno sjeckanog luka, 2 žlice Worcester umaka, 2 žlice jabučnog octa, 3 žlice meda, 4 žlice maslinova ulja, sol, grančica peršina
Priprema:
- Svinjska rebra dobro nasolite i premažite senfom.
- Pripremite marinadu od meda, maslinova ulja, luka, Worcestera i jabučnog octa te je izlijte po mesu.
- Marinirajte ga najmanje 2 sata, još bolje ako meso ostavite 24 sata u hladnjaku.
- Izvadite meso iz marinade i stavite u uljem premazani lim.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C, povremeno okrenite i premažite marinadom.
- Nakon 45 minuta stavite u pećnicu i ploške krumpira pa pecite sve još 30 minuta na 200°C.
Više u novom magazinu Skuhatćute
Još recepata pronađite u novom gastro magazinu Skuhatćute koji donosi pregršt ideja za raskošna pečenja i bogati blagdanski stol. Potražite recept za najsočniju blagdansku puricu chefa Marija Vešligaja iz restorana Brewbites, uživajte u slasnim mariniranim rebarcima, punjenim mesnim roladama...
Skuhatćute donosi i recepte za mirisne zimske slastice koje su šećer na kraju svakog blagdanskog stola. Zasladite se božićnim voćnim kolačem ili efektnim čokoladnim kuglicama Žakline Troskot, vlasnice slastičarnica Amelie, bogatim tortama i kuglofima, prhkim keksićima...
Pripremite se za post uz recepte s ukusnim plodovima mora. Počastite se namazom od bakalara prema receptu Zrinke Šare iz restorana Bota šare, ukusnim varivom s kozicama i tikvicama, hobotnicom iz pećnice...
Tu su i ideje za novogodišnji doček, od slasnih party zalogajčića do pjenušavih koktela, recepti s blagdanskim začinima iz kuhinje nutricionistice, topla jela na žlicu i slatki napici, kao i preporuke za vrhunska vina i pjenušce...
Inspirirajte se s više od 125 recepata na raskošnih 100 stranica. Skuhatćute je u prodaji po cijeni od 20 kuna. Požurite na kioske i razveselite najmilije blagdanskim poslasticama.
Rolada od odojka s nadjevom od kruha i začinskog bilja
Sastojci:
- oko 2 kg otkoštenih prsa od odojka
- 5 šnita starog kruha
- 2 šnite mesnate slanine,
- zagrijano mlijeko po potrebi
- po nekoliko grančica svježeg timijana i peršina
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- sol, papar
- 5 žlica ulja
- 50 ml svijetlog piva
Priprema:
- Na tavi prepržite na sitne komadiće nasjeckanu slaninu i dodajte u zdjelu s natrganim kruhom. Dodajte sol, papar, češnjak u prahu te nasjeckani timijan i peršin.
- Malo pomalo ulijevajte zagrijano mlijeko i miješajte da od kruha nastane gusta smjesa kojem ćete nadjenuti prsa od odojka. Koliko ćete mlijeka trebati ovisi o vrsti i starosti kruha.
- Odojak posolite sa svih strana i stavite nadjev te zarolajte. Zavežite kuhinjskim konopcem kako bi rolada zadržala oblik tijekom pečenja.
- Stavite u namašćenu keramičku posudu za pečenje i prelijte pivom. Pecite na 170°C uz povremeno okretanje oko 2 sata ili dok meso ne bude u potpunosti pečeno.
- Pečenu roladu izvadite na kuhinjsku dasku, uklonite konopac i ostavite da odstoji desetak minuta prije rezanja.
Dobar tek!