Kad je prije nešto više od desetljeća na scenu stupila fondan masa, sve su se torte „skrivale“ upravo ispod te šećerne paste. U tom su nam razdoblju izgledale vrlo svjetski, izazivale oduševljenje, a činilo se da moramo biti uistinu vrhunski vješti da bismo ih napravili. Prepuštali smo tako najčešće bitku s tim šećernim pokrovom isključivo stručnjacima. Činilo se tada da su sve ostale torte, odnosno svi drugi načini ukrašavanja jednostavno nestali.
Pa ipak, kad danas tražimo tortu za kakvo slavlje, rijetko ćemo naletjeti na ove „plastične“, a opet vrlo životne ukrase i torte prekrivene fondanom. Moda se promijenila, to je činjenica, a mnogi su u svijetu slastica zbog toga odahnuli.
„Prije desetak godina povodom rođendana i vjenčanja, naručivale su se torte debelo umotane fondan, zaobljenih rubova. Iz današnje perspektive, izgledale su poprilično neuredno, neprecizno i možda malo too much,“ priznala nam je Stella Fortuna, pastry chefica iz The Cookie Factory, te dodala: „U tom su se razdoblju na zagrebačkoj sceni pojavile prve inačice cheesecake-a, koji je bio nešto sasvim novo kod nas i ubrzo nakon toga došao je naš brownie sa sladoledom koji je postao instant hit.“
Stella kaže da se svjetski trendovi više prate, nego što se provode u djelo, te da realno kaskamo koju godinu za svjetskom scenom, a jedan od razloga bi mogao biti taj što su elaborirane slastice preskupe za naše tržište. No, kaže da je lijepo vidjeti mlade nade slastičarstva i njihovu inventivnost, ulaganje u obrazovanje i otvorenost prema novim tehnikama.
Buttercream prevladava
Neki u svojoj ponudi nisu nikad, pak, niti imali te svojedobno popularne torte s fondanom. Jedna od njih je i Slavica Popović, vlasnica samoborske slastičarnice Sweet Family, koja je nedavno svoja vrata otvorila i na zagrebačkim Srednjacima.
„Fondan u klasičnom obliku, da cijele torte oblačimo u fondan, nismo nikad niti nudili jer je takvo ukrašavanje zahtijevalo previše kompromisa nauštrb okusa. Od fondanta radimo samo detalje. Trenutni trend je definitivno ukrašavanje buttercreamom s kojim se može lijepo igrati teksturom i bojama. Uz buttercream bih izdvojila živo cvijeće, razne toppere, macaronse, wafer papir kao dodatne ukrase na torti,“ kaže nam Slavica.
Da ona bira, definitivno bi odabrala što manje ukrasa na bilo kojoj torti, jer, kaže, više manje svako ukrašavanje malo ide nauštrb okusa.
„Na primjer, laganu prozračnu tortu će ta krema od maslaca koja je sama po sebi 'teža' ipak malo 'opteretiti' i nećete imati dojam te prozračnosti same torte. No, teško je sad reći što se više traži. Jedni žele točno određeni okus pa se prilagodi ukrašavanje, drugi žele određeni izgled pa prilagodimo okus. Nama je jako važno da su sve torte, kako god one bile ukrašene, prije svega ukusne,“ ističe Slavica.
Primjećuje, kaže, da je definitivno trend da se traže torte koje su više, a manje u promjeru.
Bez obzira na trendove koji dođu i prođu, kakve se god torte tražile, estetika torte uvijek će biti vrlo važan parametar. Stella iz The Cookie Factoryja smatra da fondan nije izumro, ali da polako nestaje i ustupa mjesto svježim idejama. Trenutno su, kaže, popularne torte ukrašavane slikarskim paletama koje su u dobrim izvedbama stvarno prekrasne i unikatne.
Uz torte, još je jedan trend sve popularniji – male i efektne slastice za proslave. Torta je uvijek u središtu, ali i o onom oko nje se sve više pomno razmišlja.
„Još uvijek ljudi vole naručiti torte, ali podjednako je i narudžbi za cupcakese, cakepopse, deserte u čašicama i slično. Kod nas su trenutno vrlo popularni novi okusi cupcakesa, imamo ih šest i svaki dan sve više narudžbi. Lagano se transportiraju, prikladni su za sve tipove proslava i iznimno su prilagodljivi dizajnom,“ pojašnjava Stella.
Ipak - torta je kraljica
Kad znamo kako prilagodljivi i simpatični mogu biti cakepopsi i cupcakesi, uopće ne čudi takav trend. No, razumljivo je i da torta zauzme uvijek kraljevsko mjesto na svakoj proslavi. Jer, bilo bi neobično vidjeti, na primjer, mladence kako režu cupcakese, a svaki bi se klinac pobunio da rođendansku svjećicu puše u desertu u čaši. No, nikad se ne zna…
I dalje će slastičari pratiti trendove i, još važnije, ukuse publike, a neobičnih torti će uvijek biti. „Slastičarima više ništa nije čudno,“ kažu u The Cookie Factoryju, ali ističu da vulgarne torte nikad nisu i ne bi radili. Ostat će uz klasične torte, a posebno su im drage, kaže Stella, one s jestivim cvijećem.
U slastičarnici Sweet Family u skladu sa sezonom vesele se svom cheesecakeu s butternut tikvom, kao i svojoj kesten torti. Što se nas tiče, mi bismo bilo koju od njih prihvatili bez ikakvih ukrasa!
No, šalu na stranu, veseli nas pratiti trendove i uvijek se iznova diviti slastičarskim podvizima. A čini nam se da imamo i čemu!