Špajza 10. siječnja 2017.

Gastro trendovi koji su nas iznenadili u 2016. godini

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastro trendovi mijenjaju se gotovo jednakom brzinom poput onih modnih, pa stoga ne čudi što su nas u 2016. godini uspjele iznenaditi velike količine organske hrane, lažno meso ili pak visoka gastro tehnologija...

Početak godine najbolje je vrijeme za recenziranje gastronomskih pothvata velikih umova u čijim smo delicijama više ili manje uživali protekle godine. U 2016. godini javili su se neki slasni, ukusni trendovi, ali i oni koji su nas iznenadili manjkom logike na čak nekoliko razina. Donosimo listu najvećih svjetskih gastro trendova koji su nas u protekloj godini najviše iznenadili.

Krenuvši od najvažnijeg obroka u danu, protekle nas je godine najviše iznenadila popularnost trenda zvanog "avokado tost za zdrav doručak". Ljudi diljem svijeta naprosto su poludjeli za ovim svemoćnim plodom i tost sa svježim, mekim i kremastim avokadom pretvorio se i dio obaveznog doručka u gastronomskom svijetu ili barem onom dijelu koji se objavljuje fotografije na popularnim društvenim mrežama. Instagram su odjednom preplavile fotografije sendviča s avokadom, a trend se polako ali sigurno počeo uvlačiti i u naše podneblje.

 

 

Good morning 🍳 Anyone else love avocado toast? #CheatDayEats

A video posted by Jessica • Travel & Food (@cheatdayeats) on

A photo posted by Victoria 🌿 (@mangoandsalt) on


Organska je hrana također zauzela velik dio gastronomske scene protekle godine. Organsko je zdravo i s takvim se razmišljanjem apsolutno slažemo, no pretjerivanje nas tjera da se pitamo koje će još granice ovim trendom biti pomaknute. Naime, u svijetu su se protekle godine počeli pojavljivati restorani organske fast food hrane koji poslužuju zdrava i, naravno, organska jela poput kelja, različitih šarenih salata, quinoe i ostalih nešto drugačijih namirnica u obliku namijenjenom brzinskom konzumiranje. Zvuči privlačno, no koliko dugo?

 

 

Lunchtime! Stop by one of our 3 Bay Area @theorganiccoup for #OrganicFastFood! #TasteTheRevolution #OrganicallyCocky

A photo posted by The Organic Coup (@theorganiccoup) on

Nešto manje drastični su restorani koji se odlučuju na meni koji uključuje nekoliko dana u tjednu bez mesa. Želite li pojesti dobar odrezak, njihova vrata bit će vam zatvorena na određene dane, a sve u svrhu promocije boljeg načina života. Takvi restorani umjesto mesnih proizvoda nude jela poput paštete od gljiva i kobasica od cikle.

Lažno meso jedan je od favorita za trend godine. Izgledom nalik na pravu pljeskavicu od mljevenog mesa, svijetom se proširila priča o lažnim hamburgerima. Oni mogu čak i krvariti ne ispečete li ih dovoljno, a napravljeni su od cijelog niza sastojaka kao što su seitan, patlidžan, grašak i drugih, prema pobornicima zdravijih alternativa mesu.

 



Tematski restorani prošle su godine počeli nicati u New Yorku. Do kraja godine postojao je čitav restoran koji je posluživao samo Kellogg's pahuljice. Vlasnici restorana objasnili su kako je riječ o mjestu na koje ljudi dolaze kada žele pojesti takozvanu comfort food, ali se pritom i dobro zabaviti. Zvuči veselo, zar ne?

 



Apsolutni pobjednik protiv kojeg nemamo baš ništa jest napredak tehnologije kada je u pitanju dostava hrane. Dronovi koji dostavljaju pizzu brže nego ikad nešto su najbolje što možemo zamisliti. Jedan takav tvrtke Dominos predstavljen je nedavno u Australiji i svojim je postojanjem u potpunosti oduševio velik broj ljubitelja ovog brenda diljem svijeta.

 

 

Pizza delivery. #pizzadrone #worldpizzadrone

A video posted by Aaron Crosleycone (@worldpizza) on

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.