Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 30. travnja 2019.

Gault&Millau donosi popis najboljih zadarskih restorana

foto: Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Otkrijte koji su se restorani iz zadarske regije našli u ovogodišnjoj selekciji vodiča Gault&Millau Croatia.

Najbolje od bure, mora i soli

Uza sve svoje raznolikosti, temeljene na bogatstvu mora s jedne strane i neiscrpnim mogućnostima plodnih Ravnih kotara s druge, gastronomija zadarskog područja Dalmacije ipak je obilježena jednim otočkim proizvodom, uzdignutim do gastronomskog kulta.

Glasoviti paški sir jedinstvene kvalitete i vrlo posebna i prepoznatljiva okusa najpoznatiji je i najcjenjeniji hrvatski mliječni proizvod. Otok Pag poznat je i po izvrsnoj janjetini čija se vrhunska kvaliteta, jednako kao i kod ovčjeg mlijeka od kojeg se pripravlja paški sir, temelji na vrlo posebnoj ispaši koja sadrži sve mikroklimatske i vegetacijske osobitosti tog jedinstvenog otoka. Janjetina se peče na ražnju ili na gradelama, u pećnici s krumpirima i pripravlja u posudi s mladim graškom na laganoj vatri, kao specijalitet lokalno nazvan janjetina s bižima.

Zadarski su ugostitelji pravi majstori u pripremi ribe na gradelama, lešo ili brudet, ali i marinirane i usoljene plave ribe. Srdela i tuna zauzimaju važno mjesto u modernoj gastronomiji ovoga kraja. Iz zadarskoga zaleđa na stolove stiže posedarski pršut,
delicija s mnogo osvojenih međunarodnih priznanja, koja jedan dio svoje kvalitete duguje velebitskoj buri, a drugi tradicionalnoj pripremi koja uključuje sušenje na hladnom dimu.

Rafinirane ljubitelje sofisticiranih napitaka oduševit će Maraschino, liker od glasovite višnje maraske. Od bijelih se u ovom području tradicionalno uzgajaju autohtone hrvatske sorte, kao što je debit, vodeća bijela sorta ili gegić na otoku Pagu.

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Evo u kojim restoranima po izboru Gault&Millau Croatia možete probati ove specijalitete:

Boškinac (Novalja) – doživite tisućljetnu priču otoka Paga ispričanu kroz jedinstveni gurmanski doživljaj, satkan od sublimiranih mirisa i okusa iz kuhinje chefa Matije Bregeša, Velikog chefa sutrašnjice 2019 po izboru Gault&Millau Croatia

Didova kuća (Šimuni) – u staroj obiteljskoj kući u šarmantnom ribarskom mjestu uživajte u tradicionalnim, autohtonim jelima otoka Paga

Foša (Zadar) – prepustite se uživanju u dalmatinskim delicijama na atraktivnoj povijesnoj lokaciji

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Kaštel (Zadar) – smješten na srednjovjekovnim zidinama kaštela iz 13. stoljeća; na jelovniku prevladavaju mediteranska jela, ali možete uživati i u mesnim specijalitetima

Kod Stipe (Zadar) – provjereno dobro mjesto za izdašnu i ukusnu marendu

Kornat (Zadar) – nalazi se na obali zadarskog poluotoka, a osim svježe jadranske ribe i morskih plodova, jelovnik obiluje i raznim zanimljivim kombinacijama

Maškovića Han (Pakoštane) – jelovnik se temelji na lokalnim namirnicama, a osim standardnih mediteranskih jela možete kušati i specijalitete orijentalne kuhinje

Niko (Zadar) – kultni restoran grada Zadra prije svega je poznat po ribljim specijalitetima, a nudi iznimno kvalitetnu hranu i vrhunski doživljaj

Trapula wine & cheese bar (Pag) – na prekrasnoj lokaciji na glavnom trgu, pravo je mjesto za kušati poznati paški sir, pršut i dobra hrvatska vina u ugodnoj atmosferi

Tinel (Zadar) – smješten je u povijesnoj jezgri grada, nudi dobru vrijednost za novac i kontinuirano poboljšava ponudu

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.