Špajza 27. travnja 2016.

Gdje jesti u Zadru: Proljeće u Kornatu

Kornat
1/6
Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Lijepo je ručati u Kornatu, u Zadru. Uz pogled na more, katkad bonace, katkad nevere, tramontanu ili buru...

Uz pogled na brodove, jahte, brodice, jedrenjake i - ribarske barke. Ove zadnje su najvažnije.

One su bit, snaga i inspiracija mediteranske kuhinje, one tradicionalne koju su pripremali i voljeli naši stari, koju danas pokušavamo obogatiti nekim modernijim izgledom, ali - sadržaj je isti - friško, domaće, iz mora i iz vrta. I onda se dogodi uvijek zanimljiv dnevni menu restorana Kornat.

Od onoga što taj dan – donese ribar!

Gratinirana artičoka - punjena slanim inćunima i Grana padanom. Uz miris vrta, malo mora i malo talijanskog začina.

Kornat | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Ravioli punjeni brancinom u umaku od gropa i šparoga - spoj ribe i šparoge u ovo proljetno doba, prava je delicija.

Poširana tabinja punjena kozicama, s dalmatinskim umakom od rajčica i kapara uz palentu i povrće - tabinja (mrkulja) je riba iz porodice bakalara, nazivaju je još babinja, tabinjica ili tabina. Najčešće se priprema na pari, na brudet ili u gregadi - kako ne bi izgubila svoje poseban okus i oblik.

Sve je lijepo pratio pošip, hrvatska autohtona sorta koja je u zadarskome kraju dobila malo drukčiju, nježniju aromatiku nego na južnodalmatinskim otocima - voćno, skladno, puno i mineralno, pitko i dugotrajno - što lijepo paše uz ribu.

U Kornatu se osjećamo ugodno, zadovoljno i sretno. S okusom mora na tanjuru, na tren zaustavljamo vrijeme, vraćamo se negdje u prošlost i – uživamo.

Uz ribu i vino! Kao nekad naši stari. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.