Špajza 07. srpnja 2016.

Ledena slasna granita prema receptu Gordona Ramsayja

Granita
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Granita je u osnovi ledeni sladoled koji se priprema od šećernog sirupa i leda. Idealan je osvježavajuć lagani ljetni desert, a poznati kuhar Gordon Ramsey granitu poslužuje i kao desert prije deserta s ulogom pročišćavanja nepca nakon glavnog obroka, a prije pravog deserta.

U ovom receptu kuhar je spojio paprenost bosiljka s osvježavajućim limunom koji savršeno funkcioniraju kao par.

Granitu je vrlo jednostavno napraviti jer za razliku od kremastog sladoleda koji mora biti glatke teksture, kod granite je poželjna zrnata struktura leda koja se lako postiže u kućnim uvjetima.

Važno je naglasiti da je granitu najbolje pojesti vrlo brzo nakon pripreme, jer se duljim stajanje pretvara u veliku kocku leda.

Granita | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Granita s limunom i bosiljkom

Sastojci za 4 osobe:

• 7 limuna iz organskog uzgoja
• 150 ml vode
• 150 g šećera
• 4 stabljike bosiljka, samo lišće

Priprema:

  1. Jedan limun naribati, a svih 7 iscijediti. U manji lončić uliti limunov sok te dodati šećer i naribanu koricu.
  2. Kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, skinuti s vatre i ostaviti stajati 5 minuta da se malo ohladi. Smjesu razrijediti vodom po ukusu.
  3. Sačuvati 4 cijela listića bosiljka za dekoraciju, a ostatak sitno nasjeckati nožem i dodati u smjesu s limunovim sokom.
  4. Sirup uliti u nižu plastičnu posudu, poklopiti i staviti u zamrzivač na 3 sata. Povremeno vilicom promiješati (3-4 puta) kako bi se razbili kristali leda, a zatim poklopljeno vratiti natrag u zamrzivač.
  5. Poslužiti u nižim staklenim čašama ukrašeno listićem bosiljka. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.