Špajza Kuhaj, kušaj, guštaj: jednostavno je, odlično je, od Gavrilovića je! 02. studenoga 2018.

Hrskavi i kremasti kroketi bez krumpira - moguće je!

foto: Screenshoot
gastro postao gastro.24sata.hr
Kroketi nalik omiljenoj vrsti španjolskih tapasa najprije će vas oduševiti hrskavim omotačem, a zatim i kremastim punjenjem...

Ne pripremaju se od krumpira, kremasti su iznutra, a super hrskavi izvana i Španjolci ih obožavaju grickati kao tapas, uz čašu hladnog piva. Za ove će vam krokete biti dovoljan tek temeljac i brašno, a da biste dodatno začinili stvar, u smjesu dodajte i sitno sjeckane dodatke po želji. Mi smo se ovog puta odlučili za svevremenski Gavrilović parizer!

Cijeli postupak pripreme pogledajte u videu!

 

Sastojci:

  • 100 ml pilećeg temeljca
  • 8 žlica maslinovog ulja
  • 10 grama brašna
  • 350 ml mlijeka
  • 1/2 čajna žličica muškatnog oraščića
  • Mljeveni papar
  • 1/2 šalice parizera sitno rezanog
  • 2 jaja lagano istučena s 2 žličice vode
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • Ulje za prženje

Priprema:

  1. Zagrijte 8 žlica maslinovog ulja u manjem loncu. Dodajte brašno i kuhajte 3 minute stalno miješajući.
  2. Postepeno dodajte mlijeko i pileći temeljac miješajući bez prestanka. Može potrajati i do 30 minuta.
  3. Zatim dodajte muškatni oraščić, sol i papar. Kuhajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajte sve dok umak ne postane gust i gladak.
  4. Dodajte sitno nasjeckani parizer i nastavite kuhati oko 2 do 3 minute na laganoj vatri, uz stalno miješanje. Maknite s vatre i po želji dodajte još začina.
  5. Neka se smjesa hladi 5 do 10 minuta i onda je stavite u hladnjak oko 3 sata dok se ne ohladi.
  6. Krušne mrvice stavite u manju široku zdjelu. Rukom istucite jaja s malo vode.
  7. Ruke lagano pobrašnite i oblikujte krokete veličine oko 2 cm te ih stavite na tanjur tako da se ne dodiruju.
  8. U većoj tavi zagrijte ulje. Krokete umočite u jaje pa u mrvice. Stavite krokete u vruće ulje i pržite brzo, okrećući nekoliko puta dok ne dobiju zlatnu boju. 
  9. Gotove krokete stavite na papirnate ubruse da upiju višak ulja. 
  10. Poslužite ih odmah.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.