gastro postao
Kroketi nalik omiljenoj vrsti španjolskih tapasa najprije će vas oduševiti hrskavim omotačem, a zatim i kremastim punjenjem...
Ne pripremaju se od krumpira, kremasti su iznutra, a super hrskavi izvana i Španjolci ih obožavaju grickati kao tapas, uz čašu hladnog piva. Za ove će vam krokete biti dovoljan tek temeljac i brašno, a da biste dodatno začinili stvar, u smjesu dodajte i sitno sjeckane dodatke po želji. Mi smo se ovog puta odlučili za svevremenski Gavrilović parizer!
Cijeli postupak pripreme pogledajte u videu!
Sastojci:
- 100 ml pilećeg temeljca
- 8 žlica maslinovog ulja
- 10 grama brašna
- 350 ml mlijeka
- 1/2 čajna žličica muškatnog oraščića
- Mljeveni papar
- 1/2 šalice parizera sitno rezanog
- 2 jaja lagano istučena s 2 žličice vode
- 1 šalica krušnih mrvica
- Ulje za prženje
Priprema:
- Zagrijte 8 žlica maslinovog ulja u manjem loncu. Dodajte brašno i kuhajte 3 minute stalno miješajući.
- Postepeno dodajte mlijeko i pileći temeljac miješajući bez prestanka. Može potrajati i do 30 minuta.
- Zatim dodajte muškatni oraščić, sol i papar. Kuhajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajte sve dok umak ne postane gust i gladak.
- Dodajte sitno nasjeckani parizer i nastavite kuhati oko 2 do 3 minute na laganoj vatri, uz stalno miješanje. Maknite s vatre i po želji dodajte još začina.
- Neka se smjesa hladi 5 do 10 minuta i onda je stavite u hladnjak oko 3 sata dok se ne ohladi.
- Krušne mrvice stavite u manju široku zdjelu. Rukom istucite jaja s malo vode.
- Ruke lagano pobrašnite i oblikujte krokete veličine oko 2 cm te ih stavite na tanjur tako da se ne dodiruju.
- U većoj tavi zagrijte ulje. Krokete umočite u jaje pa u mrvice. Stavite krokete u vruće ulje i pržite brzo, okrećući nekoliko puta dok ne dobiju zlatnu boju.
- Gotove krokete stavite na papirnate ubruse da upiju višak ulja.
- Poslužite ih odmah.
Dobar tek!