Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 845 prikaza 20. ožujka 2019.

Iz kuhinje chefa Đukića: Kako pripremiti file crne slavonske svinje

Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Tomica Đukić iz osječkog restorana Zimska luka ustupio nam je izvrstan recept za aromatizirani file crne slavonske svinje...

Ako uskoro planirate posjetiti Osijek, u dnevni raspored uključite i posjet restoranu Zimska luka. Chef Tomica Đukić, ujedno i kuhar naše nogometne reprezentacije, priuštit će vam nezaboravno gastronomsko iskustvo u kojem se isprepliću tradicija i modernost. Uz izvrsnu hranu, moći ćete uživati i u ugodnom ambijentu te pogledu na rijeku.

Djelić atmosfere koju priređuje Tomica Đukić možete prenijeti i u vlastiti dom, pripremajući aromatizirani file crne slavonske svinje s bučom i ciklom po njegovom receptu

 

 

 

 

 

AROMATIZIRANI FILE CRNE SLAVONSKE SVINJE S BUČOM I CIKLOM

Namirnice:

  • File crne slavonske svinje - 4x150 g (aromatiziran bijelom lukom, uljem badema, ljutim papričicama i divljim  komoračem)
  • 500 g naribane buče
  • 200 g cikle
  • 125 g maslaca
  • 60 g skute
  • 3 dl crnog vina (cabernet sauvignon)
  • 35 g šećera
  • Krema od vinskog octa i šećera (200 ml octa i 75 g šećera ukuhanih u gustu kremu)
  • Krupno nasjeckan svježi korijander
  • 500 ml demiglasa
  • 15 g suhih borovnica
  • Ljuta papričica 
  • Sol
  • Papar

 

 

Možda vas zanima... Dodijeljeni kulinarski Oscari najboljim domaćih chefovima - evo pobjednika! Špajza

 

 

Priprema :

  1. Ciklu ogulimo  zatim umotamo u aluminijsku foliju i pečemo 45 minuta na 180 stupnjeva. U isto vrijeme pečemo i ribanu buču dok lagano potamni. Pečenu buču uz dodatak 0,075 kg maslaca i skute izradimo u pire. 
  2. Pečenu ciklu narežemo na kriške te u tavici sa šećerom, crnim vinom(0,15 lit), suhim borovnicama, ljutima papričicama i maslacem (0,025kg). Kuhamo dok se umak ne reducira u gustu kremu. 
  3. Demiglas, crno vino ,maslac (0,025 kg) i kremu od vinskog ocat i šećera kuhamo dok se umak ne sjedini i ne dobijemo gusti glatki umak. File crne slavonske svinje posolimo, popaprimo  i  prepečemo na roštilju ili grill tavi  dok ne dobije lijepo karameliziranu površinu .
  4. Pire od buće ugrijemo u tavici posolimo i popaprimo po želji i serviramo na topla tanjur , zatim stavimo file crne slavonske  svinje koji smo prelili reduciranim umakom, na pire od buće stavimo glaziranu ciklu. Na kraju preko jela stavimo grubo sjeckan korijander.

 

Dobar tek!

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.