Ako uskoro planirate posjetiti Osijek, u dnevni raspored uključite i posjet restoranu Zimska luka. Chef Tomica Đukić, ujedno i kuhar naše nogometne reprezentacije, priuštit će vam nezaboravno gastronomsko iskustvo u kojem se isprepliću tradicija i modernost. Uz izvrsnu hranu, moći ćete uživati i u ugodnom ambijentu te pogledu na rijeku.
Djelić atmosfere koju priređuje Tomica Đukić možete prenijeti i u vlastiti dom, pripremajući aromatizirani file crne slavonske svinje s bučom i ciklom po njegovom receptu.
AROMATIZIRANI FILE CRNE SLAVONSKE SVINJE S BUČOM I CIKLOM
Namirnice:
- File crne slavonske svinje - 4x150 g (aromatiziran bijelom lukom, uljem badema, ljutim papričicama i divljim komoračem)
- 500 g naribane buče
- 200 g cikle
- 125 g maslaca
- 60 g skute
- 3 dl crnog vina (cabernet sauvignon)
- 35 g šećera
- Krema od vinskog octa i šećera (200 ml octa i 75 g šećera ukuhanih u gustu kremu)
- Krupno nasjeckan svježi korijander
- 500 ml demiglasa
- 15 g suhih borovnica
- Ljuta papričica
- Sol
- Papar
Priprema :
- Ciklu ogulimo zatim umotamo u aluminijsku foliju i pečemo 45 minuta na 180 stupnjeva. U isto vrijeme pečemo i ribanu buču dok lagano potamni. Pečenu buču uz dodatak 0,075 kg maslaca i skute izradimo u pire.
- Pečenu ciklu narežemo na kriške te u tavici sa šećerom, crnim vinom(0,15 lit), suhim borovnicama, ljutima papričicama i maslacem (0,025kg). Kuhamo dok se umak ne reducira u gustu kremu.
- Demiglas, crno vino ,maslac (0,025 kg) i kremu od vinskog ocat i šećera kuhamo dok se umak ne sjedini i ne dobijemo gusti glatki umak. File crne slavonske svinje posolimo, popaprimo i prepečemo na roštilju ili grill tavi dok ne dobije lijepo karameliziranu površinu .
- Pire od buće ugrijemo u tavici posolimo i popaprimo po želji i serviramo na topla tanjur , zatim stavimo file crne slavonske svinje koji smo prelili reduciranim umakom, na pire od buće stavimo glaziranu ciklu. Na kraju preko jela stavimo grubo sjeckan korijander.
Dobar tek!