gastro postao
Bez obzira na visoke temperature, juha uvijek djeluje terapeutski...
Okrijepite se mirisnom juhom od šampinjona, krumpira i Petrinjske šunke, nakon koje nećete ni pomisliti na glavno jelo. Stvorite toplu obiteljsku atmosferu za samo pola sata, koliko traje priprema ove bogate juhe.
Sastojci:
- 400 g Gavrilović šunke
- 200 g luka
- 250 g šampinjona, vrganja ili nekih drugih šumskih gljiva
- 1 veća mrkva
- 2 veća krumpira
- sol, papar
- slatka crvena paprika
- ulje
- voda ili temeljac
- vezica peršinova lišća
- kiselo vrhnje
Postupak pripreme:
- Luk narežite na kockice, mrkvu na kolutiće, gljive na tanke ploške, šunku na kockice. Luk pržite na ulju dok ne omekša. Dodajte kockice šunke.
- Krumpir narežite na kockice otprilike iste veličine kao što ste narezali i šunku ili slaninu.
- Dodajte mrkvu i narezan krumpir, posolite i popaprite, dodajte mljevenu papriku i sve kratko popržite pa zalijte vodom ili temeljcem toliko da je pokriveno.
- Nakon što ste dodali tekućinu, pričekajte da zakuha, smanjite vatru i kuhajte polupokriveno 10-15 minuta dok se krumpir skuha.
- Servirajte uz žlicu kiselog vrhnja. Pospite svježim peršinom.
Dobar tek!