Špajza Gastro zvijezda 17. rujna 2018.

Jednostavni savjeti za bolje fotografiranje hrane

foto: Karina Šiždrak
gastro postao gastro.24sata.hr
Za sve kuhare entuzijaste, ljubitelje hrane, blogere koji ovjekovječiti svoja mala remek-djela iz kuhinje i možda ih objaviti na društvenim mrežama priredili smo vodič za fotografiranje svojih kulinarskih postignuća.

Fotografiranje hrane čini nam se vrlo jednostavnim i uopće ne razmišljamo o tome kao o nekom posebnom zadatku. Ali upravo suprotno. Često smo nezadovolji fotografijama zbog toga što ne prikazuju hranu u svoj svojoj primamljivosti i ljepoti

 

 | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

 

Donosimo vam najvažnije savjete i korisne smjernice pomoću kojih će vaša fotografija odmah pobuditi želju za hranom i dočarati slasne okuse. 

Hranu je najbolje fotografirati pod kutom od 90 ili 45 stupnjeva. Neka jela zahtijevaju fotografiranje odozgo, a neka sprijeda. Tada je najbolje "okinuti" više fotografija odozgo ili pod kutom od 45 stupnjava kako bi pronašli recept za savršenu fotografiju.

Koristite prirodno svjetlo. Izbjegavajte bljeskalicu, posebno ako fotografirate mobitelom. Tijekom dana slikajte kraj prozora, a navečer, ako baš morate fotografirati, zamolite nekoga da vam posvijetli s svjetiljkom ili bljeskalicom. Jaka umjetna rasvjeta i blic fotoaparata se ne preporučuju jer nejednako osvjetljavaju objekt fotografiranja. Znači što prirodnije, to bolje.

 

 | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

 

Kreirajte atmosferu! Želite li stvoriti doista idealan kadar, slobodno se poigrajte detaljima poput noževa, ubrusa, grančica i inog. Postignite atmosferu, iskoristite samo jedan kut fotografije...

Dodatni rekviziti vam pomažu da ispričate priču jela. Nekoliko stvari koje će vam dobro doći su: bijela podloga i podloga od drveta, jednostavne tkanine, osnovni pribor za jelo, daske za rezanje.... Ti dodatni detalji određuju uspjeh vaše fotografije na kraju, ali ne pretjerujte. Previše dodatnih stvarčica može odvući interes sa vašeg tanjura.

Hrana mora biti u centru pažnje prilikom serviranja, zato je najbolje koristiti neutralne, jednobojne tanjure poput bijelih, crnih ili nekih nježnijih boja na kojima će se vaše jelo najbolje istaknuti. 

U videu pogledajte kratke savjete.

 


Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođite na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.