Gledala sam odličan dokumentarac Forks over knives o štetnom učinku masti životinjskog podrijetla (to uključuje i mlijeko) na ljudski organizam.
Zaključak je da ljudi koji svoju prehranu baziraju na hrani biljnog podrijetla u znatno manjoj (skoro u nikakvoj) mjeri obolijevaju od srčanih bolesti, karcinoma dojke, prostate, multiple skleroze - pa zar to već nije dovoljan razlog barem za razmišljanje o manjem unosu mesine. Nemojte me krivo shvatiti, i ja volim meso, obožavam ribu, a da ne pričam o svemu slatkom. Ali još draže mi je da sam vitalna i zdrava.
U to ime - juha od leće s jogurtom:
Sastojci:
- šalica crvene leće
 - 2 mrkve
 - glavica manje brokule
 - glavica luka
 - 3 režnja češnjak
 - malo sjemenjaka korijandera
 - šaka peršina
 - sol, papar
 - maslinovo ulje
 - gušći jogurt
 
Priprema:
- Na ulju prodinstajte luk, češnjak i mrkvu.
 - Operite i procijedite leću, te je dodajte u lonac zajedno s brokulom.
 - Kuhajte 20 min.
 - Po želji možete dodati koncentriranu rajčicu i malo limunovog soka.
 - Začinite sjemenkama korijandera i nasjeckanim peršinom, te posolite i popaprite.
 - Na kraju dodajte jogurt, po mogućnosti što gušći.
 
Dobar tek!