Špajza 26. prosinca 2012.

K pivovari, Zagreb

kpivovari.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Restoran K pivovari nedavno je, osim kompletnog preuređenja prostora, dobio i vlasnika koji je odlučio osvježiti i ponudu jela. Naumio je, osim klasika "pivničke kuhinje" ponuditi nešto više, nešto malo drugačije.

Sjetio se, a potom i s novim mladim chefom i realizirao, kuhanja s pivom, što je za jednu pivnicu sasvim logičan korak. Također, okrenuo se ponudi "na šanku" tj. osmišljavanju malih jela koja se grickaju s nogu, uz čašu pive. To ne znači da istu hranu ne možete kušati i u restoranu, ili, kada dođu topli dani, na krasnoj terasi, pravom biergartenu.  

Na novom jelovniku možete pronaći zanimljiva jela u kojima je u nekoj fazi pripreme korišteno pivo: roastbeef mariniran u tamnom pivu, sa salatom od celera i jabuka, kobasice u tamnom pivu s karameliziranim crvenim zeljem, pačji confit u medu i crnom pivu s domaćim mlincima i slično. Što se "šankerske" hrane tiče, ona se uglavnom oslanja na amerikaniziranu pubovsku ponudu, poput BBQ spare ribs, buffalo wings, burgera, a tu je i mega popularna metarska kobasica s dijon senfom

Nas su ciljano zanimala jela spravljena s pivom, pa smo se odlučili za gore spomenute roastbeef, kobasice, kao i svinjske medaljone u redukciji, naravno, piva, s domaćim njokima. Sva jela bila su spravljena od dobrih namirnica, i u svima je do izražaja dolazila esencija piva s kojom su spravljani. Pivničke kobasice očito su bile domaće, dobro začinjene, pa im je slatkoća crvenog zelja i redukcije pive činila dobru protutežu. Roastbeefu je mariniranje u pivu dalo mekoću strukture, dok je savršeno pečenim svinjskim medaljonima umak od piva čak možda bio i preintenzivno društvo. Vjerojatno ne bi bilo loše da je pivo u svim kombinacijama izbalansirano nečim kiselim, ili čak ljutim. Završili smo moćnom čokoladnom tortom u kojoj je također bilo tamnog piva, no mliječnost čokolade ipak je prevladala.

Općenito nam se čini da je kuhanje s pivom dobra ideja i nadamo se da će zaživjeti među publikom, kojoj će vjerojatno trebati malo privikavanja na nešto drugačije okuse. Porcije su više nego pristojne, kao i cijene. Stoga se veselimo ponovnoj posjeti K pivovari, ovaj put ciljamo "male zalogaje".

Vrsta: pivnička jela u modernoj verziji, spravljena s pivom
Adresa: Ilica 222, Zagreb
Telefon: 01/3751-808
Radno vrijeme: pon-čet 8-24h,  pet-sub 8-04h, ned 9-17h
Omogućeno plaćanje karticama: da
Omogućeno parkiralište: da

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.