Špajza 30. svibnja 2016.

Kako savršeno pripremiti povrće na pari?

kuhanje na pari
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema povrća na pari je najbolja tehnika za očuvanje hranjivih tvari, boje, teksture i okusa namirnica.

Kuhanjem na pari, također, možete iskoristiti vodu korištenu za parenje za pripremu drugih jela poput primjerice riže, štedeći vrijeme i energiju. Dodatno, priprema jela na pari ne zahtijeva dodatak masnoća i ulja, čineći je idealnom za one koji paze na liniju.

Kuhanje na pari je najjednostavnije ako posjedujete aparat za kuhanje na pari, ali nije nužno. Postoji nekoliko ekonomičnih načina da se povrće pripremi na pari, a da se ne kupuje aparat. Najpoznatiji način pripreme na pari bez specijaliziranog kuhinjskog aparata zahtijeva veliki lonac i metalno cjedilo.

brokula | Author: Stockfood foto: Stockfood

Očišćeno i oprano povrće valja staviti u metalno cjedilo koje ste stavili u lonac. Samo cjedilo bi trebalo biti nešto manje od lonca kako bi njegovi vrhovi „sjeli“ na sam lonac. U lonac valja staviti malo vode tako da ona tek dodiruje dno cjedila, ali ne i namirnice. Lonac i cjedilo u njemu zatim treba pokriti poklopcem kako ne bi gubili paru. Štednjak prvo valja uključiti na najjače grijanje dok voda u loncu ne zakipi, a zatim treba smanjiti jačinu vatre kako bi voda stabilno isparavala. Samo vrijeme parenja ovisi o veličini i vrsti namirnice, ali najčešće varira od 5 do 10 minuta.

Drugi način parenja uključuje upotrebu mikrovalne pećnice. Očišćeno povrće s jednom čajnom žličicom vode valja staviti u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Posudu zatim prekrijte sigurnom plastičnom folijom kako bi para ostala u posudi tijekom pripreme. Ipak, s jedne strane ostavite podignutu foliju kako bi se osigurala ventilacija, a da se povrće ne prekuha. Povrće "kuhajte" od dvije do pet minuta, ovisno o količini namirnica koje se pare.

Jednostavan trik za pripremu još ukusnijeg povrća na pari je dodatak limuna, češnjaka ilizačinskog bilja namirnicama koje se pare. Inače, na pari možete pripremati i druge namirnice poput primjerice riže, piletine ili puretine. Kako biste bili sigurni da će meso peradi biti temeljito termički obrađeno, prije pripreme na pari narežite ga na 1 cm široke trakice.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.