Špajza 12. travnja 2019.

Kaltenberg ponovo u Hrvatskoj: Bili smo u pivovari i restoranu u Kukuljanovu iznad Rijeke

foto: Kaltenberg Adria
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao što Zagreb ima svoju Radničku cestu, a Split Dugopolje, tako i Rijeku krasi industrijska zona na desetak minuta vožnje od centra. Upravo je tamo nedavno izniknula pivovara Kaltenberg Adria s pratećim joj restoranom Ludwig's! Uživali smo u obilnim porcijama i sjajno uređenom interijeru, a to je bio tek početak...

Kaltenberg brand je u vlasništvu tvrtke König Ludwig International koja ima više od 30 godina iskustva u proizvodnji piva, kreiranju znanja i licenciranju brendova. Tvrtkom upravlja Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prinz Luitpold od Bavarske, član kraljevske obitelji Wittelsbach. Ona je od 738. vladala Bavarskom, a u proizvodnji piva prisutna je od 1260. godine postavivši svjetski priznate standarde u proizvodnji piva (poput Bavarskog zakona o čistoći piva iz 1516. godine, i monopol nad pšeničnim pivom) te osnovala poznati Oktoberfest i svjetski renomiranu akademiju pivara na Sveučilištu Weihenstephan.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria  | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

Pivovara Kaltenberg Adria otvorena je 2018. godine na Kukuljanovu, na zemljištu površine 10 tisuća kvadratnih metara u kojoj se odvija proizvodnja piva, skladištenje i distribucija. Pivovara odlikuje visokim stupnjem tehnologije i opreme po najvišim standardima koja omogućuje proizvodnju od 30 – 50 tisuća hektolitara piva godišnje. Nekada je Kaltenberg bio tržišni lider na dalmatinskom području, a prošle godine distribucija s Kukuljanova ponovno je nastavljena i u Splitu. Iako se izvozi u dvadesetak zemalja svijeta, Kaltenberg je zbog sjajnog prijema sredinom devedesetih ovdje odlučio napraviti i pravu, fizičku pivovaru.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

Proizvodnja je opremljena najsuvremenijim laboratorijem radi kontrole kvalitete proizvoda na visokom nivou. Za vrhunsku kvalitetu piva brinu se bavarski majstor pivar Sebastian Bauer, pomoću čijeg se iskustva proizvodi puno različitih okusa i vrsta piva u relativno malim serijama. Uz to, pivovara posjeduje i male kotlove koji omogućuju proizvodnju vrhunskih craft piva na zadovoljstvo svih pivoljubaca.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

Sva piva proizvedena su sukladno Bavarskom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine, a svaki sastojak je pažljivo odabran što čini kvalitetu piva besprijekornom. Osim toga, stoljetno iskustvo u pivarstvu, dosljednost i konzistentnost, pivarske vještine te riječka voda omogućuju vrhunsku kvalitetu piva.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria


Pivovara je za početak predstavila dvije varijante Kaltenberg piva: Kaltenberg Pils i Kaltenberg Hefeweissbier te lokalno riječko pivo Tars nakon kojeg su proizvedene i dvije varijante Ludwig’s craft piva - Ludwig’s Session Lager i Ludwig’s Hoppy Lager, te tamno pivo König Ludwig Dunkel. Toče se i piva austrijske partnerske pivovare Hirter, a dio proizvodnje izvozi u Grčku te uskoro u Italiju i BIH.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria


U sklopu kompleksa otvoren je i restoran Ludwig's gastro pub koji raspolaže sa 150 unutarnjih sjedećih mjesta te pivskim vrtom koji može primiti još 150 gostiju. Restoran odiše industrijskim, vintage dizajnom, s velikom staklenom stijenom kroz koju posjetitelji mogu vidjeti proizvodnju piva. U sklopu restorana odvijaju se razni eventi, koncerti, proslave rođendana, te organizirano edukativno razgledavanje proizvodnje piva tzv. „Beer Tour".

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

Restoran ujutro poslužuje marende po jako povoljnim cijenama od 25-40 kuna (jota, tripice), a poslijepodne se pretvara u a la cart restoran s bogatom ponudom mesa s roštilja. Uz klasični hamburger, svakako treba spomenuti i briljantan, home made čips i perece. Svaka čast. Osobno mi je najbolje leglo Tars pivo, izvrstan kremasti i nježan lager, dok najviše potencijala ima Ludwig's Session Lager, svjež i mirisan poput vite jele...

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

Visoki stropovi, pogled na pivovaru, drvo, cigla, prozračnost...

Ovdje bi stvarno bilo dobro zalomiti uz neku utakmicu, koncert ili kviz. Svaka čast, vidimo se uskoro!

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria


KALTENBERG BRENDOVI

TARS
Tars je vrhunsko lager pivo posebnog okusa, bogate pjene i cool bakrene boje, Tars je pivo koje pristaje uz sve – opuštanje nakon faksa, posla, tekme, u ludom izlasku ili na klopi s ekipom. Identitet Tars piva posebno je prilagođen lokalnim korisnicima i predstavlja Rijeku i njene građane zbog samog izbora imena Tars (Tarsatica – starorimska utvrda na vrhu grada nad Rječinom) te simbola Trsatske kule, ikone Baziliska i boja riječke zastave. Kristalna čistoća vode koja stiže izravno s izvora Rječine, zajedno s biranim sastojcima i bavarskim iskustvom, tvori ovaj lager drugačijem od ostalih i predstavlja izvorno riječko pivo.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

LUDWIG'S SESSION CRAFT
Ludwig's Session craft pivo proizvodi se procesom fermentacije donjeg vrenja, stoga spada u tip lager piva. U proizvodnji se koristi pet različitih vrsta ječmenog slada, tri vrste hmelja i dvije vrste suhog hmelja (Saphir and Cascade). Zlatno bakrene boje je, nefiltriran, s čvrstom i stabilnom kremastom pjenom, obogaćen voćnim mirisom. Osvježavajući, lagano gorak okus je gladak i pjenušav, te ispunjava usta voćnim i cvjetnim okusom, aromom citrusa i meda.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

KALTENBERG PILS
Proizvodi se prema Bavarskom zakonu o čistoći piva i obiteljskom receptu. Proizveden je od odabrane vrste slada, najfinijeg Hallertau hmelja i posebne sorte Kaltenberg kvasca. Harmonija svježine, arome hmelja, citrusa i ljetnog meda, te pomalo suhog i pjenušavog okusa s dugotrajnim i intenzivnim osjećajem nakon svakog gutljaja impresionira istinske pivske znalce.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

KALTENBERG HEFEWEISSBIER
Kaltenberg Hefeweissbier je kraljevsko bavarsko specijalno pivo proizvedeno prema izvornom receptu pšeničnog piva kraljevske obitelji. Za proizvodnju ovog klasičnog pšeničnog piva koriste se najfinije sirovine, a pivo je prirodno mutno zbog čiste sorte kvasca. Uz osvježavajuće note voćnih okusa, banane i dinje, mogu se osjetiti i primjese meda.

KÖNIG LUDWIG DUNKEL
Ovo tamno pivo tržišni je lider u segmentu tamnog piva u Bavarskoj. König Ludwig Dunkel sadrži tri različita tipa slada, najbolji Hallertau hmelj te vlastiti Kaltenberg kvasac. Tamno crvenkaste je boje, kristalno čist, s čvrstom, stabilnom i kremastom pjenom.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

POVIJEST I TRADICIJA KALTENBERG PIVA

Tradicija pivarstva u Bavarskoj seže daleko u prošlost. Veza između vladajuće obitelji Bavarske i piva započela je još davne 1260.g., kada je prvi put zabilježeno vlasništvo pivovare, obitelji Wittelsbach. Bilo je to kada je vladar Ludwig Strogi preselio svoj stan u München i otvorio pivovaru u vlastitoj kući. Od tada je pivo postalo iznimno važan element bavarskog života, kako društvenog tako i političkog. 1255.g. Ludwig II Strogi seli svoju rezidenciju u München, a 1260.g. gradi prvu pivovaru što je dalo temelje kasnijem Hofbranhausu.

1516.g. donesen je povijesni dokument koji je danas svjetski poznat pod nazivom ''Zakon o čistoći'' tj.''Reinheitsgebot'
Zakon o čistoći piva donesen je 23. travnja 1516.g., na dan Sv. Georga pod vladavinom Wilhelma IV., oca Bavarskog zakona o čistoći piva. Iako su se propisi o čistoći piva provodili u pojedinim gradovima Bavarske, ovo je prvi zakon koji je vrijedio za područje Gornje i Donje Bavarske. Njime je određena cijena piva, sirovine koje se smiju koristiti za proizvodnu piva te je posebnom odlukom zabranjeno otvaranje novih pivovara i taverni bez ovog zakona. Prema ovom zakonu, pivo se tada ali i danas proizvodi isključivo od 4 sastojka: ječma, hmelja, vode i pivskog kvasca.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

1577.g. - Maximilian utemeljio je monopol nad pšeničnim pivom. Kako bi se regulirala i uravnotežila upotreba pšenice za kruh i pivo, 1577. godine Maximilian je uspostavio monopol nad pšeničnim pivom. Više od 200 godina pšenično pivo se proizvodilo u više od 40 pivovara pod središnjim sustavom nabave i upravljanja kvalitetom.

1810.g. - Vjenčanje Ludwiga I i Therese od Saxe-Hildburghausen
Taj datum bio je polazna točka za najveći svjetski festival piva - München Oktoberfest. Kasnije kao kralj, Maximilian I. Joseph izdao je zakon koji se odnosi na javnu upotrebu Biergartena, dopuštajući svima da kupuju pivo u vrtu pivovare i da donose vlastitu hranu za obiteljske piknike.

 | Author: Kaltenberg Adria foto: Kaltenberg Adria

1868.g. - Kralj Ludwig II osnovao je svjetski renomiranu pivarska akademija na Sveučilištu Weihenstephan. Postizanje bolje kvalitete piva, ušteda energije i održivost, postala je ikona istraživanja i proučavanja piva.

Danas – Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prinz Luitpold od Bavarske nastavlja tradiciju proizvodnje piva. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prinz Luitpold od Bavarske prenosi jedinstvenu tradiciju pivara, ne samo u dvorcu Kaltenberg, nego i na međunarodnoj razini. Blisko surađujući s Kaltenbergovim međunarodnim partnerima, uspostavio je stroge standarde za pripremu piva i doveo užitak bavarskog piva u mnoge zemlje.

Kaltenberg dvorac i Kaltenberg viteški turnir
Dvorac Kaltenberg sagrađen je 1290.g. izravnim pretkom sadašnjeg vlasnika Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prinza Luitpolda od Bavarske. Kaltenberg dvorac leži u srcu Bavarske, 40 km zapadno od Münchena, a jedna je od rijetkih kraljevskih rezidencija, ako ne i jedina, koja ima funkcionalnu pivovaru smještenu unutar svojih zidova. Danas, dvorac nije samo mjesto gdje boravi kraljevska obitelj već postoje i tradicionalni bavarski restorani i pivski vrt. Pivski vrt je specifičan po tome što gosti moraju kupiti samo pivo ili bezalkoholno piće, a dopušteno im je unijeti vlastitu hranu.

Od 1980.g. dvorac Kaltenberg je dom najvećeg srednjovjekovnog viteškog turnira na svijetu - Ritterturnier, a okuplja preko 100.000 posjetitelja. Za jačanje doživljaja, gostima je tijekom posjeta turniru na raspolaganju velika srednjovjekovna tržnica sa širokim izborom glumaca i umjetnika koji vas uvlače u srednjovjekovnu atmosferu. Stari zanati, kulinarske delicije, žongleri, glazba i ples uranja vas u život kakav je bio prije mnogo stoljeća. Vrhunski spektakl događa se kada Gospodar tame ulazi u arenu kako bi se borio protiv najboljih vitezova u nevjerojatnim riskantnim izvedbama. Ovo je jednostavno mjesto gdje možete uživati sa svim svojim osjetilima uz čašu vrhunskog Kaltenberg piva.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.