Špajza 18. ožujka 2019.

Kokolach - slatki trend sirovih kolača oduševljava i u Zagrebu

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
"Biti svjestan čime hraniš svoj organizam je od velike važnosti", rekla nam je ekipa iz Kokolacha i na prvu nas osvojila filozofijom, ali i slasticama koje izgledaju više nego primamljivo te su uz to još i zdrave. Ne vjerujete? Nastavite čitati.

Kokolach je nastao kada i ideja o slatkim desertima u kojima se uživa bez grižnje savjesti. Riječ je o malom kolektivu koji stvara zdrave kolače, sirove i pečene, ali i druge grickalice koje zatim možete degustirati u nekim od zagrebačkih kafića. Iako još uvijek nemaju svoj lokal, kažu kako im vlastita slastičarnica za sada nije u planu.

Ipak je to ugostiteljski posao. Mi uživamo u kreacijama, rekli su nam odmah.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

U slanim krekerima, grisinima i divnim slasticama tako možete uživati u Vivas barovima, Plaza kavani, kafiću Kavantura te trgovinama Priroda&Društvo, Mali Lug, Greencajg, Žitnica zdravlja u Varaždinu i Zdrava navika u Zadru. Uz to, ekipa iz Kokolacha nedavno se upustila i u pripremu veganskog cateringa.

Sve su njihove kreacije spremljene bez jaja, maslaca i mlijeka, brašna koja koriste ne sadrže gluten, koriste zaslađivače niskog glikemijskog indeksa, a onda sve to povezuju kvalitetnim kokosovim uljem. 

Kažu kako je među prvim kolačićima koje su izradili bio heljdin zalogajčić punjen sirovom kremom od indijskih oraščića te je isti do danas ostao najtraženiji proizvod. Odmah po degustiranju, jasno nam je i zašto. Dva meka, prhka keksića između kojih se sakrila fina krema od indijskih oraščića spoj su od kojeg manje nismo ni očekivali.

Svaka poznata nam namirnica ima svoju zdravu zamjenu što dobro znaju oni koji imaju problema s raznim alergijama, koji ne jedu proizvode životinjskog podrijetla ili jednostavno oni koji se žele hraniti zdravije, poručuje ekipa iz male tvornice zdravih slastica.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Zanimalo nas je i kako je publika navikla na klasične kolače prihvatila ovaj trend koji, s obzirom na društvene mreže, raste nezapamćenom brzinom. Sve je više zaljubljenika u zdravi način prehrane, onih koji prelaze na bezglutensku ili vegansku prehranu ili onih koji naprosto žele zamijeniti naviku uživanja u nezdravoj hrani zdravijim, a jednako ukusnim tanjurima. No, još uvijek postoje određene predrasude, a upravo je ekipa iz Kokolacha ovdje da ih razbije.

Potražnja jako raste. Ljudima je asocijacija na zdravu hranu još uvijek da je ona neukusna što je nasljeđe nekih starih vremena kad nije bilo puno izbora. S vremenom je pak prevagnula kreativnost u novim prehrambenim trendovima u odnosu na staru kuhinju. Tim više uživamo u reakcijama naše nove publike, u njihovim pozivima i oduševljenjima.

Nevjerojatno je kakve promjene doživljavaju kada dođu u kontakt s kolačem koji je toliko punijeg okusa od konvencionalnog te koliko se kod kušača budi kreativnost i želja da se proba još novih okusa. Zbilja je zabavno i divno. Hvala im na tome.

Naše je mišljenje da su naše torte neusporedivo ukusnije od onih klasičnih. No i naknadni efekti konzumacije klasičnog vrlo su porazni. Neugodna su jutra nakon konzumacije konvencionalnih torti i kolača, kada se jutro probudiš sav napuhnut od količine bijelog brašna pomiješanog s nekom količinom pojačivača okusa koji ti nude „uživanje“ u hrani od koje jednostavno nisi dobro i tako se osjećaš. I dok jedeš takve kolače shvaćaš da nešto ne „štima“.

Tijelo upozorava, ali teško se odupre senzacionalizmu umjetnog okusa i pojačivača krojenih da prividno izazovu oduševljenje i lijepe poput zamamnih reklama.

Šnita sirove zdrave torte nudi prirodnu i stvarnu punoću okusa, šnitu zdravlja, a još  i uz svjesno konzumiranje benefiti su ogromni. Voće, sirovi kakao, orašidi stvaraju divne kombinacije i daju energiju, poletnosti svakoj vašoj stanici tijela.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Žarbo kocke, mađarica, vanilin kiflice i orahnjača, naučili smo, zbilja mogu biti ukusni i bez pojačivača okusa, šećera, brašna, jaja i mliječnih proizvoda. Ključ su kvalitetni sastojci do kojih danas zbilja nije teško doći ili, jednostavno, posjet jednom od mjesta koja poslužuju zalogaje iz slatke Kokolach radionice. 

Mi smo svoju dužnost obavili, isprobali ogromnu količinu kokolacha i u potpunosti se oduševili finim, intenzivnim okusima orašastih plodova, jednostavnim spojevima sastojaka i sveukupnim konceptom koji njeguje ekipa Kokolacha. Također, torta od lješnjaka naš je apsolutni favorit i slastica koju naprosto morate isprobati.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Za kraj, pitali smo simpatičnu ekipu misle li da bi Kokolach i takav, zdraviji način pripreme slastica jednog dana mogao postati konkurencija postojećim, klasičnim slastičarnicama.

Jednom. Voljeli bih da to bude za dobrobit ljudi i njihovog načina prehrane. Možda mi, možda netko drugi, ali svakako vjerujem da se budućnost određuje upravo sada, rekli su nam na kraju.

Ekipa, želimo vam da to jednom dođe što prije. Sretno!

P.S. Više infomracija i cijene slanih i slatkih zalogaja možete pronaći na Kokolach stranici te društvenim mrežama.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.