„Ove godine sam doveo druge kolege jer mi je želja da ih što više vidi ovaj otok, ovo mjesto i sudjeluje u jedinstvenom projektu Festa Days.“ – objasnio je motiv povratka u Feštu chef Vinod Sookar koji zajedno sa suprugom vodi Al fornello da Ricci, restoran otvoren 1966. godine koji je posljednjih 28 godina u kontinuitetu nositelj Michelin zvjezdice.
Prvo jelo s kojim se Vinod predstavio ove godine bilo je toplo predjelo, špageti u reduciranom šugu od plave ribe s prahom od sušenih kostiju inćuna. Zero waste odnosno priprema hrane bez bacanja iti jednog, i najmanjeg djelića namirnice, postulat je po kojem su autorska jela pripremali i svi ostali chefovi na zadanu temu događaja „Plava riba i riba dubokog mora u vrhunskoj gastronomiji“.
Bili su to njegovi kolege Stefano Deidda, Danilo Bei, Herbert Hintner i Domenico Schingaro te prvaci domaće gastronomije Hrvoje Zirojević, David Skoko, Josip Vrsaljko, Damnjan Draganić, Ante Božikov i Toni Zengić, uz svesrdnu podršku domaćina Zorana Jajca, glavnog chefa Fešte.
Fešta Days trajali su tri dana, uključujući jednu gala večeru u 10, i drugu od 11 sljedova za oko stotinjak gostiju po večeri. Bio je to maksimalni kapacitet za ovaj tip večere u objektu, iako je za subotnju večer interes uvaženih gostiju bio daleko veći. Uz prvi slijed poslužen je Billecart Salmonov Brut, a sa svakim sljedećim nizala su se birana vina domaćih vinara uz iznimku etikete Simčić, perjanice slovenskog vinarstva.
Kako ova jedinstvena gastronomska bajka ne bi ostala ispričana samo malobrojnim uzvanicima, a restoran Fešta ostao i dalje nedostupan onima koji ne plove, drugog je dana oko 200 ljudi sa zadarskog i šibenskog područja doplovilo na jednodnevni izlet na Žut, izletničkim brodovima u organizaciji domaćina. Eminentni chefovi su se za ovu priliku iskazali fantastičnom kreativnošću, poslužujući zalogaje (tzv. snacks) na zadanu temu, koristeći u obilju iste namirnice kao i u večerama: skuše, srdele, trilje, morski pas i druge 'sitne' ribe, bez bacanja ribljih glava i kostiju.
Nadalje, samoniklo bilje otoka Žuta ne samo da je pronašlo mjesto u jelima već je zajedno s morskom travom i algama zauzelo važno mjesto u definiranju finih okusa 'pjatanci' posluženih u bambusu i drugim biorazgradivim posudama. Duboko poštivanje i briga o lokalitetu u sklopu obavljanja ugostiteljske djelatnosti utkani su u svakodnevno poslovanje Fešte stoga su na ovom događaju svoje mjesto pronašli i ekološki projekti, predstavljanje NP Kornati te murterske i kornatske nematerijalne baštine. Naravno, i vinari su ostavili snažan pečat u kreiranju gastronomskog doživljaja posjetitelja, a u kasnijim popodnevnim satima počeli su se birati i kokteli koje su za posjetitelje pripremali vlasnik i potomak šeste generacije obitelji Luxardo te mladi koktel majstor Marino Karinja.
Kako bi doživljaj lokaliteta bio potpun, pobrinuli su se članovi udruge „Latinsko idro“. U neophodnoj pauzi prije sljedova glavnih jela prikazali su tradicionalne načine ribarenja mrežom i 'pod svićom', a tijekom dana goste su vodili u plovidbu tradicijskim brodovima.
Jutra su prethodnih dana na Žutu započinjala gastronomskim doručkom koji je obilovao skutom, kozjim sirom, domaćim jajima, voćem i povrćem tako da su kulinarski virtuozi tri dana radili bez prestanka, u čemu im je odličnu podršku dalo osoblje restorana.
Drugom uspješnom izdanju događaja „Fešta Days“ Krešimir Mudronja potvrdio je još jednom da se tvrdoglavost isplati. Izražena okretnost i kreativnost u kombinaciji s dalmatinskom tvrdoglavošću bili su prevaga uspjehu obitelji Mudronja koji su među svim mogućim vrstama poduzetništva odabrali baš servirati vrhunsku gastronomiju na otoku bez struje, vode i ostalih civilizacijskih tekovina.
Godinama su im mnogi govorili kako misle da takva ideja ne može uspjeti.
„Muke ti mislit. Triba znat!“ – rekli bi Šibenčani.
RESTORAN FEŠTA
Ugostiteljsku djelatnost obitelji Mudronja započeo je Krešimirov otac Mirko koji je 'na ruke' i leutom iz Murtera dovezao kamen s neke stare kuće, i nedaleko žutske starine podigao kamenu kućicu. Bilo je to 1993. godina kada se uslijed ratnih zbivanja raspala tvrtka u kojoj je Mirko radio. Obilazeći maslinike na Žutu primjećivao je svaki put desetke jedrilica talijanskih turista u obližnjoj ACI marini koji su nastavili dolazili na Žut, uživati u ovom djeliću raja bez obzira na detonacije koje su tih godina odzvanjale sa zadarskog područja.
U toj kućici u kojoj je bila kuhinja s par stolova na terasi ispred, Mirkov sin Krešimir Mudronja bio je i skiper, i voditelj nabave i najbolji konobar. Nakon završenog hotelijerskog fakulteta u Rijeci Krešimir preuzima vođenje restorana stvarajući ono što je Fešta danas – restoran vrhunske gastronomije koji u periodu visoke sezone zapošljava oko 40 ljudi.
Središte današnjeg obiteljskog imanja je suvremeni restoran Fešta koji električnu energiju dobiva iz solarnih kolektora, a pitku vodu zahvaljujući vjerojatno prvom desalinizatoru na hrvatskim otocima koji u 24 sata proizvede 18,5 tisuća litara pitke vode i čiju je kvalitetu potvrdio Zavod za javno zdravstvo. Nakon desalinizatora ugrađen je i pročišćivač otpadnih voda kako bi objekt bio u potpunosti autonoman.
U sklopu cijelog objekta nalaze se tradicionalne dalmatinske kamenice kojih je 50-tak raspoređeno u prostoru i koje su iskorištene za stolove u baru, frižidere za vino i izloge domaćih proizvoda, maslinova ulja i meda koji se proizvode na otoku. U kamenicama i unutrašnjosti restorana nalazi s vrijednom zbirkom predmeta iz svakodnevnog života predaka obitelji Mudronja, stari preko sto godina.
Od prošle godine u sklopu posjeda nalazi se i pet glamping šatora pa je za desetak osoba koje se sjete na vrijeme napraviti rezervaciju, na otoku Žutu moguć i smještaj.