Špajza 13. rujna 2022.

Kraljica Elizabeta II je ovakav sendvič jela svaki dan

foto: Screenshot YouTube
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon smrti kraljice Elizabete II mnogi su na vratima palače ostavili njezin omiljeni sendvič

Vijest o smrti kraljice Elizabete II rastužila je Britance, a mnogi od njih odlučili su odati počast poklonima ispred Buckinghamske palače. Među cvijećem, pismima, fotografijama i svijećama našao se i jedan nešto drugačiji poklon - sendvič s džemom. 

Za proslavu platinastog jubileja, kraljica Elizabeta je snimila šaljivi video u kojem se za stolom našla s medvjedićem Paddingtonom. Nakon kratkog razgovora, medvjedić je iz šešira izvadio sendvič s džemom, na što je kraljica dodala kako i ona uvijek ima jedan sendvič u torbici, za svaki slučaj.

Bila je to naizgled možda čudna šala za one koji ne poznaju kraljicu, no njezin osobni kuhar Darren McGrady je za Daily Mail ispričao kako je upravo to jelo koje Elizabeta II jede svaki dan uz čaj još otkako je bila djevojčica. Ne radi se o posebno zahtjevnom receptu, sve što ti treba su dvije šnite kruha, maslac i džem.

Kraljičin omiljeni džem je od jagoda, dodaje McGrady, a ispričao je i kako je često pripremao domaći džem od jagoda koje rastu kod dvorca Balmoral. Također bi obično kruhu odrezao koricu i oblikovao sendvič u kružić te je zato poznat i pod nazivom "jam penny". 

Kako se ispred Buckinghamske palače u jednom trenutku nakupio pozamašan broj sendviča s džemom, svi prisutni zamoljeni su da sendviče više ne ostavljaju ispred palače, nego da počast odaju samo cvijećem i pismima. Slatka je to gesta kojom su se Britanci oprostili od kraljice koje je Ujedinjenim Kraljevstvom vladala čak 70 godina.

Možda vas zanima... Slasno jelo koje je nastalo za krunidbu Elizabethe II. lako pripremi doma Kolumne Možda vas zanima... Corgi in the Garden: kafić po mjeri britanske kraljice Špajza
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:43 14. Rujan 2022.

    Bravo to je odlican sendvic tradicija rip kraljice