Krpice sa zeljem omiljeno su jelo velikog broja kontinentalaca, posebice kada se temperature spuste i postoji volja za pripremom domaće tjestenine. Upravo zato, zamolili smo naše superfinalistice Nasju s bloga Mama, ja sam gladan i Kasandru s bloga Forking Croatia da pripreme svoju varijantu ovog specijaliteta.
Dalmatinka Nasja pripremala je tijesto dok je Kasandra pirjala kupus, a uz sav taj posao uspjele su se posvetiti i pripremi faširanaca te povrtnih popečaka od graška, dodacima koji se idealno slažu s omiljenim krpicama.
Lagani, prozračni i dobro začinjeni faširanci, jednostavni i aromatični popečci od graška te nezaobilazne krpice sa zeljem toliko su nas oduševili da smo od naših blogerica odmah zatražili recept. Donosimo ga u nastavku.
Za faširance će vam trebati:
- 0,5 kg mljevenog mesa
- 1 manja glavica luka
- 150 grama slanine
- jaje
- tri šnite starog kruha
- mlijeko
- peršin
- sol, papar
Postupak pripreme:
- Kruh namočimo u mlijeku da omekša, a za to vrijeme sitno nasjeckamo slaninu i luk.
- Na malo svinjske masti popržimo slaninu, dodamo joj luk i pustimo da omekša.
- Kad se luk i slanina prohlade, dodamo ih mljevenom mesu, također dodamo i jaje, kruh koji smo ocijedili od viška mlijeka, sitno sjeckani peršin te posolimo i popaprimo po ukusu.
- Oblikujemo manje pljeskavice koje uvaljamo u brašno te faširance pržimo na masnoći dok izvana nisu savršeno hrskavi i zapečeni, a iznutra mekani.
Za poplete od graška trebat ćete:
- 400 g graška
- Sol
- Šaka sjeckanog peršina (može neko drugo začinsko bilje bosiljak, vlasac,
- ružmarin….)
- 2 mlada luka
- 3 jaja
- Pirovo brašno
- Papar
- Maslinovo ulje
Postupak pripreme:
- U multipraktik stavite malo više od pola količine graška, sol, papar, jaja, peršin pa sve izradite u kremu.
- Sada kušajte i dodajte po potrebi još soli, papra…
- Stavite brašna otprilike 1, 5 dl i ostatak graška i sve žlicom promiješajte. Trebate dobiti gustu smjesu koju ćete moći žlicom grabiti i stavljati na tavu. Nemojte pretjerivati s brašnom.
- U tavu stavite ulje pa dobro zagrijte. Stavljajte žlicu smjese na vruće ulje pa lagano s drugom stranom žlice oblikujte polpetice. Neka se peku na srednje jakoj vatri dok ne poprime zlatnu boju s obje strane. Stavljajte ih na papirnate ručnike kako bi upili višak masnoće.
Preporuka!
Servirajte uz vrhnje koje ste posolili i u njega dodali jedan usitnjeni češnjak. Uživajte.
Za pripremu tijesta za krpice sa zeljem trebat će vam:
- 200 g glatkog brašna
- 2 cijela domaća jaja
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 prstohvata soli
Postupak pripreme:
- Brašno stavite u veću zdjelu. U sredini rukama napravite jamicu.. Posolite i dodajte ulje. U manjoj zdjeli umutite dva jaja. Jaja ulijte u zdjelu s brašnom (u sredinu) i sve miješajte vilicom dok jaja ne upiju brašno tako da ne ostane niti malo tekućine.
- Sada rukama zamijesite tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite nekoliko minuta. Formirajte kuglu i prekrijte krpom. Neka tijesto odmori pola sata.
- Tijesto podijelite na 2 dijela. Svaki valjkom lagano istanjite kako bi ga mogli provući kroz stroj za tjesteninu. Uz pomoć stroja formirajte plahtice tijesta debljine do 3 razine. Možete i tanje, ali ja nekako više volim da su krpice malo deblje.
- Kada ste tijesto istanjili svaku plahtu dobro pobrašnite i slažite jednu na drugu pa režite krpice željene dimenzije.
- Raširite ih da se međusobno ne slijepe. U lonac stavite vodu, posolite i stavite da zakipi. U ključalu vodu ubacite krpice i pustite da se kuhaju oko 10 minuta. Nakon toga procijedite i... Kasandra?
Za krpice sa zeljem trebat će vam:
- pola glavice zelja
- svinjska mast
- slanina
- jedna glavica luka
- žlica šećera
- sol, papar
Postupak pripreme:
- Na svinjskoj masti popržimo sjeckanu slaninu, dodamo joj luk i dinstamo dok luk ne omekša i poprimi boju.
- Dodamo žlicu šećera i pustimo da se otopi.
- Zelju odvojimo zadebljane dijelove, nasjeckamo ga na kockice i dodamo luku i slanini.
- Miješamo i dinstamo dok zelje ne omekša te mu dodamo kuhane krpice.
- Začinimo po ukusu no svakako možete pretjerati s paprom jer je on, skupa sa žlicom šećera, ono što krpicama daje taj specifičan okus.
Dobar tek!