Špajza Gastro zvijezda 21. studenoga 2018.

Krpice sa zeljem, faširanci i popečci od graška - tri recepta za svaki dan!

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Još smo jednom okupili blogere, zamolili da nam nešto fino skuhaju, a zatim počistili tanjure do zadnje mrvice. Ovog puta superfinalistice u kategoriji Tradicionalna kuhinja zamolili smo da nam skuhaju, nećete vjerovati, krpice sa zeljem, faširance i povrtne popečke. Reći ćemo vam samo da bolji zadatak nismo mogli smisliti!

Krpice sa zeljem omiljeno su jelo velikog broja kontinentalaca, posebice kada se temperature spuste i postoji volja za pripremom domaće tjestenine. Upravo zato, zamolili smo naše superfinalistice Nasju s bloga Mama, ja sam gladan i Kasandru s bloga Forking Croatia da pripreme svoju varijantu ovog specijaliteta.

Dalmatinka Nasja pripremala je tijesto dok je Kasandra pirjala kupus, a uz sav taj posao uspjele su se posvetiti i pripremi faširanaca te povrtnih popečaka od graška, dodacima koji se idealno slažu s omiljenim krpicama.

Lagani, prozračni i dobro začinjeni faširanci, jednostavni i aromatični popečci od graška te nezaobilazne krpice sa zeljem toliko su nas oduševili da smo od naših blogerica odmah zatražili recept. Donosimo ga u nastavku.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Za faširance će vam trebati:

  • 0,5 kg mljevenog mesa
  • 1 manja glavica luka 
  • 150 grama slanine
  • jaje
  • tri šnite starog kruha
  • mlijeko
  • peršin
  • sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Kruh namočimo u mlijeku da omekša, a za to vrijeme sitno nasjeckamo slaninu i luk.
  2. Na malo svinjske masti popržimo slaninu, dodamo joj luk i pustimo da omekša. 
  3. Kad se luk i slanina prohlade, dodamo ih mljevenom mesu, također dodamo i jaje, kruh koji smo ocijedili od viška mlijeka, sitno sjeckani peršin te posolimo i popaprimo po ukusu. 
  4. Oblikujemo manje pljeskavice koje uvaljamo u brašno te faširance pržimo na masnoći dok izvana nisu savršeno hrskavi i zapečeni, a iznutra mekani. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Za poplete od graška trebat ćete:

  • 400 g graška
  • Sol
  • Šaka sjeckanog peršina (može neko drugo začinsko bilje bosiljak, vlasac,
  • ružmarin….)
  • 2 mlada luka
  • 3 jaja
  • Pirovo brašno
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Postupak pripreme:

  1. U multipraktik stavite malo više od pola količine graška, sol, papar, jaja, peršin pa sve izradite u kremu.
  2. Sada kušajte i dodajte po potrebi još soli, papra…
  3. Stavite brašna otprilike 1, 5 dl i ostatak graška i sve žlicom promiješajte. Trebate dobiti gustu smjesu koju ćete moći žlicom grabiti i stavljati na tavu. Nemojte pretjerivati s brašnom.
  4. U tavu stavite ulje pa dobro zagrijte. Stavljajte žlicu smjese na vruće ulje pa lagano s drugom stranom žlice oblikujte polpetice. Neka se peku na srednje jakoj vatri dok ne poprime zlatnu boju s obje strane. Stavljajte ih na papirnate ručnike kako bi upili višak masnoće.

Preporuka!

Servirajte uz vrhnje koje ste posolili i u njega dodali jedan usitnjeni češnjak. Uživajte.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Za pripremu tijesta za krpice sa zeljem trebat će vam:

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 cijela domaća jaja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 prstohvata soli

Postupak pripreme:

  1. Brašno stavite u veću zdjelu. U sredini rukama napravite jamicu.. Posolite i dodajte ulje. U manjoj zdjeli umutite dva jaja. Jaja ulijte u zdjelu s brašnom (u sredinu) i sve miješajte vilicom dok jaja ne upiju brašno tako da ne ostane niti malo tekućine.
  2. Sada rukama zamijesite tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mijesite nekoliko minuta. Formirajte kuglu i prekrijte krpom. Neka tijesto odmori pola sata.
  3. Tijesto podijelite na 2 dijela. Svaki valjkom lagano istanjite kako bi ga mogli provući kroz stroj za tjesteninu. Uz pomoć stroja formirajte plahtice tijesta debljine do 3 razine. Možete i tanje, ali ja nekako više volim da su krpice malo deblje.
  4. Kada ste tijesto istanjili svaku plahtu dobro pobrašnite i slažite jednu na drugu pa režite krpice željene dimenzije.
  5. Raširite ih da se međusobno ne slijepe. U lonac stavite vodu, posolite i stavite da zakipi. U ključalu vodu ubacite krpice i pustite da se kuhaju oko 10 minuta. Nakon toga procijedite i... Kasandra?

Za krpice sa zeljem trebat će vam:

  • pola glavice zelja
  • svinjska mast
  • slanina
  • jedna glavica luka
  • žlica šećera
  • sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Na svinjskoj masti popržimo sjeckanu slaninu, dodamo joj luk i dinstamo dok luk ne omekša i poprimi boju.
  2. Dodamo žlicu šećera i pustimo da se otopi.
  3. Zelju odvojimo zadebljane dijelove, nasjeckamo ga na kockice i dodamo luku i slanini.
  4. Miješamo i dinstamo dok zelje ne omekša te mu dodamo kuhane krpice. 
  5. Začinimo po ukusu no svakako možete pretjerati s paprom jer je on, skupa sa žlicom šećera, ono što krpicama daje taj specifičan okus. 

Dobar tek!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.