Špajza 24. listopada 2013.

Lovilio Grana Padano

sir 470.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeftinija verzija popularnog talijanskog sira odličan je omjer kvalitete i cijene koja će vašim rižotima dati posebnu kremoznost i zanimljivu notu ostalim jelima

Za razliku od poznatijeg, ali i skupljeg, Parmigiano-Reggiana ovaj se sir proizvodi isključivo od djelomično obranog mlijeka uz vrijeme odležavanja od 12 do 15 mjeseci što doprinosi konačnom aromatskom i okusnom profilu.Lovilio Grana Padano originalni je tvrdi talijanski sir za ribanje blijedo žućkasto-muljevite boje te ugodnog mirisa plijesni. Struktura mu je zrnata što posebno dolazi do izražaja pod zubima u vidu lagano kristaliziranih komadića koji hrskaju.

Sam sir je prilično nježnog okusa, vrlo malo slan što dodatno naglašava njegovu prirodnu mliječnu slatkoću. Blage arome sira odlično nadopunjuje kiselkasta sredina i ne preizražen završetak koji asocira na okus gljiva. U ustima sir vrlo brzo prelazi iz zrnate u kremastu strukturu, no sam je kraj pomalo vodenast. Ipak, riječ je o korektnom i vrlo nježnom siru pristupačnom širem krugu obožavatelja. Zahvaljujući svojim blagim aromama izvrsni je pratitelj tjestenina i rižota koje će zaokružiti, ali i istovremeno ostaviti glavnu riječ na ostalim sastojcima. Vrijedi ga probati i kao bazu za sirne umake ili za one ambicioznije kao punjenje za domaće raviole. Vrlo dobar omjer kvalitete i cijene.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.