Špajza 12. svibnja 2014.

Makeover Kaptolske kleti

kaptolska klet naslovna.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Restoran Kaptolska klet krajem prošle godine obukao je novo ruho. Mjesto gdje će završiti mnogi turisti, ali i kakav korporativni domjenak ili obiteljsko slavlje, na zagrebačkom Kaptolu postoji već impresivan niz godina.

Upravo tako smo ga nekako i doživljavali, kao staromodno mjesto gdje se stvari s godinama ne mijenjaju puno. Stoga nas je zanimalo je li makeover samo šminkerski, izvana, ili su u Kaptolskoj kleti shvatili da se bez obzira na usmjerenost tradicionalnim hrvatskim jelima neke stvari u poslovanju ipak moraju modernizirati. Tu je uostalom glavni kuhar Tomislav Špiček, poznat po svojim reinterpretacijama tradicionalnih jela, a odnedavno i kao član žirija kuharskog showa.

Novo ruho primjereno je izvedeno – i dalje je to velik prostor u koji (zajedno s terasom i salom za bankete) stane skoro 300-tinjak ljudi, ali osvježenje je bilo dobrodošlo. Rustikalni štih sada izgleda pomalo ozbiljno. Impresivne je veličine i jelovnik, ali na njemu skladno funkcioniraju sasvim tradicionalna jela uz ona nešto modernija. Primjerice, patku možete dobiti s ražnja, ali i iz confita uz nabujak od mlinaca, s crnom lećom. Pa, iako nam dnevni meni za 100 kn zvuči vrlo primamljivo, žrtvujemo se kako bismo kušali moderniziranu stranu jelovnika.

Kaptolska klet pokrenula se, i to nam je drago vidjeti. S klasicima vjerojatno ne možete pogriješiti, a i turist koji želi upoznati hrvatsku kuhinju, ne bi trebao požaliti. No, rado bismo da moderne intervencije na jelovniku budu jednako dobre na tanjuru kao što zvuče na papiru. Isto tako, komunikacija između kuhinje i konobara trebala bi funkcionirati bolje. Jedino tako neće se događati situacije u kojima konobar mrtav-hladan donosi salatu s crnom lećom na kojoj – nema crne leće, a tek na našu intervenciju, kuhinja se ispričava da im "crna leća nije stigla". U ozbiljnom restoranu takvi propusti ne bi se smjeli događati.Ipak, prije svega juha! Zagorska juha skoro pa bi mogla biti i obrok za sebe, ali ovdje dolazi u nešto laganijoj varijanti. Pačja prsa u umaku od prošeka s nabujkom od mlinaca bila su pun pogodak. Iako smo očekivali nešto slađi umak, njegova kiselina pristajala je uz sočno pečena pačja prsa. Nabujak od mlinaca zgodna je varijacija na temu klasičnih mlincih. No, da su jednako uspješni bili u poigravanju sa šufnudlama, ne možemo reći. Iako su same šufnudle bile jako dobre, kao da ni kuhar nije znao što je točno htio reći s blijedim umakom od pečene paprike, previše rastopljenog maslaca i minimalno zamjetne kadulje. Isto je tako nedorečeno djelovala salata od graha s tlačenicom (prezvuršt) i pečenim povrćem (4 kriške grillane tikvice). Puno previše graha i prezvuršt narezan na štapiće nikako nisu činili smislenu cjelinu.

Deserte nam je mladi konobar prezentirao u old school stilu, na posebnom poslužavniku sa po primjerkom od svakog. Od tradicionalnih predstavnika – međimurska gibanica, a ostatak varijacije na temu torte-kolači s čokoladom-lješnjakom-kestenom. Kupola od sira i šumskog voća čini nam se kao svojevrsni "povratak u 80-te". No, iako smo tražili u njemu nismo našli očekivane okuse i arome šumskog voća, a ni sira.

Adresa: Kaptol 5
Grad: Zagreb
Telefon: +385 (0)1 4876 502
Radno vrijeme: svaki dan 11-24h
Kapacitet: banket sala 100, terasa 150, a la carte dio 60 mjesta

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.