Špajza 06. travnja 2016.

Mala škola belgijskih piva

Belgija
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Na Međunarodni dan Frankofonije – 20. ožujka, Francuske alijanse u cijelome svijetu pa tako i u Hrvatskoj, posebno su aktivne kako bi približile sugrađanima dio kulture i civilizacije frankofonih zemalja. Ove su godine imale još nešto za ponuditi...

Ove je godine tako cijela hrvatska mreža alijansi organizirala degustaciju i prezentaciju belgijskih piva zahvaljujući entuzijazmu jednog Belgijanca, velikog zaljubljenika u pivo, gospodina Andreasa Radouxa.

Francuska alijansa Zagreb dio je svjetske mreže od više od 800 Francuskih alijansi u 137 zemalja. Zagrebačka alijansa dijeli zajedničku misiju: nuditi tečajeve francuskog jezika za sve uzraste i razine, upoznavanje s bogatom francuskom kulturom i civilizacijom te promicanje kulturne raznolikosti kako bi se članovi priključili ogromnoj obitelji od 274 milijuna frankofonih osoba na svijetu.

Belgija | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Njihov ambasador je to učinio na najbolji mogući način - u popularnoj pivnici Craft Room na zagrebačkoj Opatovini održao je kratko predavanje na francuskom jeziku o pivima iz svoje domovine.

Izrazito simpatičan pivopija tako je uz pomoće svog kolege Belgijanca koji je uskakao s engleskim prijevodom opisao u par riječi dugu povijest pivarstva od Feničana, preko samostana do modernog pivarstva. Bilo je tu i međusobnih viceva na račun Flamanaca i Valonaca, detalja koje nismo znali, a na kraju predavanja i samog testiranja piva kao i raznih specijaliteta.

Andreas je degustaciju počeo redom boja belgijske zastave, pa smo nakon crnog, pili svijetlo, te na kraju - crveno pivo.

Po mom skromnom ukusu, možda je bilo bolje da je najbolje pivo večeri, ali i s preko 10% vol. alc. najjače - Val Dieu Grand Cru pije na kraju, ali ipak su oni danas pojam pivarstva. To je inače smeđe pivo koje se proizvodi u istoimenom samostanu. Sljedeće pivo, Brugse Zot je ukusno svijetlo pivo pripremljeno po jedinstvenoj i tradicionalnoj recepturi. Lagano, nježno, bez zamjerke. Pivo Boon Kriek vieille koje je došlo na kraju priprema se dodavanjem 100% prirodne arome maline u lambic pivo. Nakon razdoblja dozrijevanja u hrastovim bačvama, pivo poprima nježno ružičastu boju koja će vas zaintrigirati finoćom i elegancijom.

Belgija | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Kad se atmosfera opustila, probali smo još i cvjetno pivo Namber1, zatim sezonsko crveno pivo La Saison d'Adeline te za sam kraj Chaperon, pivo od borovnice sa slatkom Crvenkapom na etiketi!

Uz zvuke Jacquesa Brella i njegove šansone posvećene pivu, kao i Andreasovim pričama i pivima koja distribuira, uživali smo do sitnih sati i vjerojatno negdje i potpisali da ćemo doći učiti francuski, flamanski ili valonski. Piti smo naučili!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.