Špajza 03. lipnja 2014.

Monografija slovenske vinske kuće Batič

batic naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Vinogradarska filozofija vezana za skladan suživot s prirodom

Cijenjena slovenska vinska kuća Batič iz Šempasa nedavno je u zagrebačkom restoranu Apetit predstavila svoju monografiju, jednostavnog naslova "Batilč".

Bogata vinogradarska tradicija, koja seže čak do 1592. godine, ispričana je kroz tekst i fotografije na 105 stranica. Pisana je vrlo osobnim biografsko-poetskim stilom mladog Mihe Batiča te popraćena izvrsnim fotografijama Umberta Pelizona, Lare Minkuž, Mavricije Batič, Bogdana Kladnika, Marjana Močivnika i Mihe Batiča. Knjiga će biti objavljena i tiskana u vlastitom izdanju na čak šest jezika: slovenskom, hrvatskom, njemačkom, engleskom, talijanskom i japanskom, a hrvatsko izdanje uredio je i preveo Hrvoje Petrić.

Inače, obitelj Batič podsjeduje 19 hektara vinograda u Vipavskoj dolini, koji su pak okruženi hektarima starih šuma koje vinovu lozu opskrbljuju kisikom i na taj način pogoduju vrlo "živim" Batičevim vinogradima. Također, vinogradi su smješteni na dodiru sredozemne, alpske i kontinentalne klime, izloženi su toplim danima i hladnim noćima, a stalno strujanje vjetra pogoduje očuvanju grožđa od različitih bolesti uzrokovanih vlagom. Obitelj Batič njeguje autohtone i pretežito bijele sorte grožđa (čak 70 posto), a njihova je vinogradarska filozofija najuže vezana za skladan suživot s prirodom. ''Veliki enolog je onaj koji razumije da vino nije remek-djelo čovjeka, već prirode. Najplemenitije i najčišće vino uvijek se rodi kada vlada samo jedna misao. Misao prirode.''

Gdje kupiti: Vinoteka MIVA Galerija vina
Cijena: 50 eura (kunska protuvrijednost)
Dizajn: Miha Batič
Hrvatsko izdanje uredio i preveo: Hrvoje Petrić 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.