Svake godine moja srednja škola organizira već tradicionalno božićno okupljanje i natjecanje u božićnim kolačima između profesora i učenika. Iako sam tamo svake godine, ovaj put imala sam čast biti član žirija za ocjenjivanje kolača.
Od čak 30 kolača bilo je tu svega - keksića, rolada, išlera, impresivnih kućica od medenjaka, čokoladnih kuglica, torti od sira, egzotičnih kolaca s đumbirom i pistacijama.... Odabrali smo tri najbolje slastice, od kojih je prva nagrada išla dekadentnoj i maksimalno čokoladnoj Ferrero Rocher torti, savršenog omjera slatkoće.
Svi smo se složili da bi od te torte svakako uzeli i recept! Kao i svake godine, i ovaj Božić tema nije bila samo hedonistička, već i humanitarne prirode. Naime, nakon što smo podijelili nagrade, kolači su bili namijenjeni prodaji, a svi prihodi od prodaje idu Hrvatskoj udruzi gluhoslijepih osoba Dodir.
Prva privatna gimnazija kroz cijelu godinu aktivno organizira razne projekte i događanja, u koja su uvijek uključeni i bivši učenici, s obzirom na to da škola njeguje jednu posebnu vrstu obiteljskog odnosa sa svojim učenicima, što izrazito cijenim. Ovogodišnje druženje bilo je odlično, kao i svake godine.
Kad god se vratim u svoju školu, osjećam se kao da sam ponovno sjela u školske klupe. Lijepe su to uspomene.
Morani božićne uspomene budi i kolač od kokosa kakav je uvijek radila njezina baka. Otkrila nam je recept.
Sastojci za biskvit:
- 225 g brašna za kolače
- 40 g kokosa sušenog sitno mljevenog
- 110 g šećera
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- 320 g pekmeza (ja koristim ili marelicu ili malinu)
Za nadjev:
- 80 g kokosa sitno mljevenog suhog
- 75g kokosa (vlažnijeg, što je grublje mljeven
- 2 bjelanjka
- 2 jušne žlice šećera
Priprema:
- Sastojke za biskvit sve dobro pomiješajte, možete rukama jer je to slično prhkom tijestu.
- Ravnomjerno utisnite smjesu u protvan veličine otprilike 20x30 cm.
- Pecite otprilike 15 min u pećnici zagrijanoj na 180°C, dok ne zazlati.
- Premažite pekmezom kad je gotovo.
- Za nadjev također pomiješajte sve sastojke (bjelanjak ne tucite nego on sluzi kao ljepilo) i rasporedite po biskvitu.
- Vratite u pećnicu na nekih 10-15 minuta.
Dobar tek!