Kuharica Moro jedinstveno je gastronomsko putovanje, knjiga koja dočarava način života u zemljama u kojima su tapas i meza – dijeljenje malih zalogaja hrane s prijateljima – mnogo više od nacionalnih stilova objedovanja. Autori Samantha i Samuel Clark, supružnici i kuhari, vode iznimno uspješan restoran Moro u Londonu. Osim ove kuharice, autori su još dviju kuharica - Casa Moro i Moro East. U proljeće 1997. godine, prije otvaranja vlastitog restorana, krenuli su na tromjesečni medeni mjesec kamp-kućicom kroz Španjolsku i Maroko, sve do Sahare, želeći otkriti sitnice zbog kojih hrana ima okus po kraju iz kojeg dolazi.
Učeći istodobno i jezik začina, da bi mogli odabrati naglasak koji žele dati jelu, uspjelo im je stvoriti niz jedinstvenih recepta. Ova kuharica, u kojoj su skupljena njihova najdraža jela, samo je u Velikoj Britaniji prodana u više od 100 000 primjeraka. Recepti su pisani jednostavnim jezikom, a prati ih mnoštvo praktičnih savjeta i izvanrednih fotografija, preporuke koje začine i kako upotrebljavati, s ponekom anegdotom autora o tome gdje su probali koje jelo ili kako su došli do nekog recepta.
Prvo je poglavlje posvećeno pripremi domaćeg kruha, slijede recepti za jela koja se poslužuju kao tapas i meza pa juhe i recepti s ribama, mesom i povrćem, a priču zaokružuju slastice. Kombinacije začina i sezonskih namirnica stvaraju neočekivane i izvanredne arome, recepti su prilagođeni pripremi u svakome domu, a rezultat su prekrasna jela bogata okusom koja nas vode na putovanja Mediteranom kakav manje poznajemo.
Autor: Samantha i Samuel Clark
Izdavač: Profil, 2013.