Špajza 06. veljače 2017.

Najdraža jela naših omiljenih gastro blogera

foto: marijana zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaću gastronomsku scenu okupili smo na jednom mjestu. Pričljivi gurmani s nama su podijelili male tajne najdražih jela, a mi smo im u potpunosti povjerovali. Jer, tko će znati više o dobroj hrani nego ovi znalci? Prvi od dva dijela ove sjajne gastronomske priče čeka vas u nastavku...

Bacili smo se u potragu za savršenim jelima, a onda se sjetili - kakva bi to bila potraga bez naših omiljenih gastro blogera. Kontaktirali smo ih, a oni su nam s veseljem otkrili koje im to delicije na lice mame osmijeh i tjeraju da ih svaki put iznova pripremaju, još bolje i slasnije.


Like chocolate

Matejka Buča
je mama, supruga, poslovna žena i autorica food bloga Like Chocolate kojeg piše zadnje četiri godine. Za blog kaže da je drži normalnom u moru obaveza jer se kroz kuhanje, snimanje i pisanje rješava stresa i odmara. Ondje redovno objavljuje jednostavne recepte za ukusna slatka i slana jela, a iste često prate i video upute za pripremu jela. Kao što i samo ime njezinog bloga kaže, najviše je ipak vesele slastice pa nas stoga nije začudio njezin odabir najdražeg jela.

Za nas foodieje ovo je jako teško pitanje jer ne vidimo kraja mogućnostima koje gastronomija pruža, no ako moram izabrati jelo koje nikad ne odbijam - a to je u mom slučaju uvijek nešto slatko - onda bi to bila panna cotta.

Ovo je za mene idealan desert: lagan, svestran, jednostavan za pripremu i savršen u raznim kombinacijama stoga je i sama često pripremam. Na blogu sam nedavno objavila recept za karamel panna cottu s pečenim lješnjacima i krupnom soli koja daje novu dimenziju desertu na kakvog smo navikli. Jesam li spomenula da je prefina? 

 | Author: Matejka Buča foto: Matejka Buča

Un Mondo di Sapori

Marijana Zlomislić pobjednica je prve sezone kulinarskog showa Tri, dva, jedan - peci! i ponosna vlasnica jednog od najljepših domaćih blogova Un Mondo di Sapori. Kroz svoje nas tekstove vodi u neke druge zemlje i upoznaje s novim okusima. Obožava talijansku i francusku kuhinju, a najviše je ipak oduševljava priprema slasnog komada mesa.

Najgore mi je kad me pitaju za najdraže jelo jer sam ljubitelj hrane u pravom smislu riječi, svaka dobro pripremljena hrana mi je najdraža. Ali, kad bih morala nešto istaknuti, nema mi dražeg od ukusnog i pravilno pripremljenog komada mesa.

Vrsta mesa koju sam iskreno zavoljela otkad sam sama počela kuhati  je svinjetina, a jedan od najdražih mi oblika pripreme svinjetine je porchetta. Mirisna, hrskava izvana, neodoljivo sočna iznutra, porchetta je svinjska pečenka koja potječe iz Italije. Zarolana svinjska potrbušina premazana mirisnom začinskom pastom, sporo pečena nekoliko sati, savršen je izbor za svaku priliku, bilo svježe pečena, bilo nakon nekoliko dana u hladnjaku.

 | Author: marijana zlomislić foto: marijana zlomislić

Darkova web kuharica

Sigurni smo da ste recepte našeg blogera Darka Kontina već imali prilike isprobati. Uvijek pristupačni, sa svježim namirnicama i divnog izgleda, jednostavno zovu na pripremu, a zatim na guštanje uz genijalne okuse. Darko voli i slatke i slane delicije pa tako na njegovom blogu možete pronaći čitavu paletu recepata. od doručka, preko zdravih obroka pa sve do fenomenalnih mesnih jela. Što je njemu najdraže, otkrio nam je u kratkom razgovoru.

Ono što rijetki znaju o meni je da sam bio jako izbirljiv što se hrane tiče do prije desetak godina Tako da sam odrastao na svim mogućim vrstama juha pošto su one bile jedino jelo koje sam htio jesti u djetinjstvu. Zbog toga su mi i danas posebno drage. Iz nekog razloga rijetko ih spremam za objave na blogu, ali jedna od juha koju jesam pripremio je ova hladna jogurt juha koju osim kiselkastog okusa krase svježi krastavci koje obožavam, a tu je i trenutno jako popularan losos kojeg često koristim u kuhinji.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Torta, pinjur, pjat

Julija s bloga Torta, pinjur, pjat za oko nam je zapela davnih dana. Otkrili smo njezinu Facebook stranicu i od onda budno pratimo sve što radi. Slatke delicije od kojih se stvaraju zazubice zasigurno će vas namamiti da kliknete i vjerujte nam, nećete pogriješiti! Ono što možda niste znali o ovoj slatkoj blogerici jest da Julija obožava sir, u slanoj i slatkoj varijanti. 

Gnudi. Volim gnude! Sad kad krene sezona skute, gnudi su često na mom jelovniku zato što su jednostavni, ukusni i brzo se naprave. Ok, treba im neko vrijeme da odleže u pšeničnoj krupici, ali naspram okusu - vrijeme je relativno! Uz čašu bijelog vina moj omiljeni lagani i brzi ručak! Gnudi se mogu raditi od skute od ovčjeg mlijeka, kravljeg ili kozjeg. Meni su najdraži oni od skute od ovčjeg mlijeka.

Volim i tortu od sira. Bio to pečeni klasični cheesecake, bilo nepečeni cheesecake ili torta od sira kojoj je podloga creme Anglaise ili klasičnu slastičarska kremu sa sirom - sve volim! Sir je namirnica koju uistinu često koristim u raznim kombinacijama torti i kolača.

 | Author: Torta, pinjur, pjat... foto: Torta, pinjur, pjat...

Foodoris

Za one dane kada se želimo odmoriti od teških i zasitnih jela, biramo Foodoris. Doris je mlada blogerica koja je gotovo u potpunosti usavršila pripremu zdravih obroka koji, vjerovali ili ne, zbilja mame na isprobavanje. Neobične šarene kombinacije garantirano će vas osvojiti već na prvu

Kao velikom gurmanu bilo mi je zaista teško odabrati jedno, najdraže jelo. No ono što zadnjih dana često pripremam i što me nepce i organizam "traži" su razne toplo-hladne salate. Zadnjih nekoliko dana sam pripremila nekoliko salata koje su me oduševile ali eto, biram onu osvježavajuću s keljom, radičem, mladim izdancima blitve, lukom, narančom, beluga lećom, kvinojom i tostiranim bademima. Dressing je od maslinovog ulja, soka svježe cijeđenog đumbira, dijon senfa i umeboši octa.

Koristila sam obični kelj koji nisam termički obrađivala već sam ga "masirala" sokom limuna, maslinovim uljem i sa soli. Znam da zvuči u najmanju ruku čudno, zašto bi itko masirao kelj, no masiranjem kelja  on omekšava i do izražaja dolazi njegova slatkoća. 

Nakon takvog obroka uvijek se osjećam sito ali me ne poziva krevet već se osjećam punom energije. Moja preporuka je da obročne salate uvrstite barem jednom tjedno u svoju prehranu, sa što više sezonskog povrća i dodataka po želji - sjemenke, orašasti plodovi, žitarice i mahunarke. Energija vam je zagarantirana, a uz to nepce će biti zadovoljeno bogatstvom okusa.

 | Author: foodoris foto: foodoris

Jedozovni duo

Kada ste u potrazi za sjajnim receptima koji uspijevaju baš uvijek, gastro blog Jedozovni duo iza kojeg stoje Maja i Jeka pravo je mjesto za vas. U moru poznatih, a opet mrvicu pomaknutih kombinacija kakve objavljuju na svom blogu, Maja je izvukla onu najdražu.

Mozgam i toliko je toga da mi se jako teško odlučiti za samo jedno jelo. Na kraju sam se odlučila za Pojorski bronzinić. To je tradicionalno jelo s otoka Visa, brudet u kojem se savršeno spajaju glavonošci (lignje ili sipa), ječam i leća.

Legenda kaže da su Višani davno, tijekom nestašice srdela i inćuna, u potrazi za ribom plovili sve do Portugala i tamo zatekli razna jela od glavonožaca i grahorica pa te spoznaje (uz obilje ulovljene ribe) ponijeli kući. Otad se u njihovim kotlovima - bronzinićima krčka ovo jelo, savršen spoj vlastitog i donesenog. Meni se posebno sviđa jer spaja moje najdraže namirnice u predivan, svilenkasti brudet oplemenjen prošekom i dalmatinskom kvasinom.

Bila je to ljubav na prvi zalogaj, a drago mi je da sam kroz godine i druge navela da se u to jelo zaljube.

 | Author: Jedozovni duo foto: Jedozovni duo

Ne zaboravite popratiti i nastavak ove gastronomske priče. Donosimo vam još sjajnih jela i slasnih priča naših omiljenih blogera! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.