Špajza 12. lipnja 2022.

Neobične kombinacije okusa koje odlično funkcioniraju

Sladoled od vanilije i bučino ulje foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijeme je da se upustiš u pravu gastro avanturu i isprobaš ove na prvi pogled nespojive namirnice

Kada sami kuhamo obrok obično spajamo okuse koji su nam poznati i za koje znamo da će se savršeno nadopunjavati. Rijetko kada ćemo spojiti dvije namirnice za koje nije provjereno da se slažu, no ove kombinacije uvjerit ćete da to pokušaš. Da se rajčica slaže s mozzarellom ili jabuke s cimetom već znamo, ali, primjerice, jagode i balzamični ocat manje su poznat par. 

Ove neobične kombinacije namirnica uglavnom su ideje avanturista koji se ne boje spojiti nespojivo. Možda se na prvi pogled čini da je navedene namirnice bolje držati što dalje jedne od drugih, no nemoj ih odbaciti prije nego što ih probaš. Tko zna, možda u ovoj avanturi okusa otkriješ svoj novi omiljeni desert ili snack. 

Čokolada i avokado

Avokado sam po sebi nema intenzivan okus, no i dalje ga obično jedemo u jelima poput avokado tosta ili kao prilog glavnom jelu. Manje je poznato da s avokadom možeš napraviti ukusne deserte. Kombinacija avokada i čokolade daje još kremastije i okusom punije deserte, a možeš ih kombinirati i u jutarnjem smoothieju. 

 

Sladoled od vanilije i bučino ulje

Bučino ulje obično nije dio deserta nego jesenske salate ili juhe od bundeve. Specifični intenzivni okus bučinog ulja odlično će se nadopunjavati, vjerovala ili ne, s okusom sladoleda od vanilije. Nekoliko kapi dragocjenog ulja preko kuglice sladoleda od vanilije stvorit će gurmanski desert u kojem ćeš moći uživati cijelo ljeto, a nećeš ga zaboraviti niti na jesen. 

 

Jagode i balzamični ocat 

Spoj jagoda i balzamičnog octa nekada je bio jako popularan u Italiji, no s vremenom je ova kombinacija zaboravljena. Danas balzamični ocat obično jedemo s rajčicom dok jagode volimo jesti same ili kao dio deserta. Sljedeći put kada kupiš svježe jagode nasjeckaj ih na četvrtine, prelij s par kapi balzamičnog octa te dodaj malo šećera i se zajedno zakuhaj do vrenja. Tradicionalni talijanski umak spreman je za serviranje uz sladoled, ali i meso. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Martina (@martina_ninamanie)

 

Pršut i dinja

Kombinacija slanog pršuta i slatke, sočne dinje nije tako nepoznata, ali je svakako jelo koje nije svatko spreman probati. Neka ovo bude tvoj poticaj da komadić dinje omotaš pršutom i uživaš u harmoniji okusa. Slani pršut dodatno će naglasiti slatkoću i aromu sočne dinje. 

 

Mango i chili prah

Mango je sam po sebi dovoljno egzotičan za naše krajeve, a još kada mu dodamo prstohvat čilija dobili smo desert dostojan onim meksičkima. Upravo je u Meksiku i nastala ova kombinacija, a osim svježeg manga i chili praha, omiljena je kombinacija i sitno nasjeckanog manga pomiješanog s umakom od ljutih papričica. 

 

Sendvič i čips

Ova kombinacija sendviča i čipsa od krumpira uobičajena je u Ujedinjenom Kraljevstvu. U njihovim lokalnim pubovima možemo ju jesti uz pivo, a zanimljiva je više zbog teksture nego okusa. Hrskavi čips dodat će potpuno drugačiju teksturu inače mekanom sendviču, a ako odabereš čips s okusom luka ili vrhnja, poslužit će i kao zamjena za začine. 

 

Krumpirići i milkshake

Na prvi pogled možda izgleda kao potpuno nespojiva kombinacija, no nemoj ju odbaciti prije nego što ju isprobaš. Slane krumpiriće umoči u ledeni milk shake i otkrij potpuno novi spoj okusa. Najpopularnija je kombinacija krumpirića i milkshakea od jagoda, no ukusna je i verzija sa shakeom od vanilije. 

 

Lubenica i feta sir

Do sada smo već mogli vidjeti da je kombinacija slatkih i slanih okusa pravi pogodak, a još jedan takav spoj su lubenica i feta sir. Pripremi ljetnu salatu u kojoj je lubenica glavna zvijezda te dodaj nekoliko komadića feta sira. Slani sir dodatno će naglasiti slatkoću i arome lubenice, a tvoje će tijelo biti nahranjeno i hidratizirano. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.