Špajza 03. prosinca 2018.

(Ni)je luk i voda: Gastroadvent u Splitu ove godine slavi češnjak

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
(Ni)je luk i voda naziv je ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, a manifestacija ima za cilj ukazati na važnost konzumacije luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje.

Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina. Mnogostruke su koristi njegove konzumacije:

  • stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično; unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu
  • antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore
  • antibiotsko, antiseptičko, antimikotsko djelovanje i djelovanje protiv svih nametnika u probavnom sustavu
  • sadrži selen i sumpor koji detoksiciraju, a posebno je dragocjen selen koji može za sebe vezati teške metale i takav spoj napušta organizam.
  • sumporni spojevi (posebno allicin) štite od stresa i djeluju antioksidativno

Količina ljekovitih tvari u bijelome luku u neposrednoj je vezi s tlom na kojem uspijeva, a kako je područje oko Splita bogato termalnim izvorima pa stoga i češnjak kao i drugo povrće smatramo iznimno zdravstveno vrijednim.

Termalne vode natapaju tlo pa ga čine posebnim za vegetaciju, a istodobno hlapljive komponente poboljšavaju kvalitetu zraka. Sumporne termalne vode koriste se u terapiji kod pojedinih dermatoloških problema, problema sa dišnim sustavom, a posebno kod kroničnog reumatizma i neuralgija. Sumporne termalne vode pomoć su i kod kroničnog umora te u antistres programima.

 

Češnjak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

GASTROADVENT U SPLITU 2018.  -   (NI)JE LUK I VODA

PROGRAM:

  1. Predstavljanje domaćina - restorana CHOPS GRILL Steak & Seafood
  2. Predstavljanje adventskog vijenca autorice Mirjana Frančeski, floristice iz cvjećarnice Riva na Braču
  3. Predstavljanje partnera projekta – vode Splita ( izvorske, termalne, kišnica)
  4. Prezentacija jela od bijeloga luka
  5. Paljenje prve svjećice
  6. Degustacija jela

CHOPS GRILL Steak & Seafood poseban je partner ovogodišnjeg Gastroadventa koji u nedjelju dočekuje svoje goste sa sljedećom trpezom:

  • Domaća focaccia s ružmarinom i lukom
  • Domaća focaccia sa sušenim rajčicama i lukom
  • Bruskete s biftekom i umakom od hrena i luka
  • Bruskete s cherry rajčicama, mozarellom i lukom
  • Maslac s confitiranim lukom
  • Pohana grdobina s bijelim umakom od luka
  • Cezar salata s piletinom i umakom od inćuna i luka
  • Pršut, sir, pašteta škampi, bruskete
  • Tjestenina s lukom, chillijem i listićima badema
  • Rižot s kozicama i lukom
  • Dioklecijanov odrezak (narezani) sa chimichurrijem

Ugledni enolozi iz Zadružnog Saveza Dalmacije preporučit će vina koja idu uz navedena jela.

Tijekom trajanja manifestacije jela od bijelog luka po promotivnim cijenama moći ćete probati i kod ostalih naših partnera: konoba Lučac, Movi, Pizzerija Galija, Bokerija, Bakra- Steak & Pizza Bar, Zora Bila, hotel Marvi, Hotel Vestibul, Hotel Park, Restoran ZOI, Dolcemanija,Brasserie on 7, Apetit restoran

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.