Ove subote naši superfinalisti Gastro zvijezde ponovno su se sastali na snimanju emisije "Ekspres lonac s Ribafishem" i pripremili nekoliko divnih jela. Tako su ne na meniju našle krpice sa zeljem i mesni i povrtni faširanci, salata od quinoe i avokada, torta od palačinki i zeleni detox smoothie.
Superfinalistica iz kategorije Zdrava hrana, Marija s bloga Nuts and Walnuts i ovaj put se pridruži veseloj ekipi superfinalista na snimanju nove epizode kulinarskog showa "Ekspres lonac s Ribafishem“. S ograničenim brojem namirnica, Marija je dobila zadatak da nam napravi super zdravu salatu i jedan detox smoothie.
Dok radite salatu i smoothie trk na starnicu Gastro zvijezde i dajte glas svom favoritu, imate još samo dva dana!
Salata od quinoe i avokada
(za 2 osobe)
Potrebno vam je:
- 1 šalica (250 ml) quinoe
- 1 3/4 šalice vode
- prstohvat soli
- 2 kruške ili jabuke (ili kombinacija), oguljenih i narezanih na kocke
- šaka badema, isjeckanih
- 2 avokada, oguljena, otkoštena, narezana na komadiće. Par kriškica ostavite za ukras
- 1 limun (sok i par kriškica za ukras)
- 2 šalice svježeg špinata
- 2 češnja češnjaka, sitno narezana
- 1 manji luk, tanko narezan
Priprema:
- Quinou stavite u sito/gustu cjediljku i dobro isperite pod tekućom vodom.
- Ocijedite, stavite u posudu za kuhanje, dodajte sol, prelijte vodom i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri dvadesetak minuta. Povremeno promiješajte. Nakon dvadesetak minuta kušajte je li quinoa kuhana - ako nije, dodajte još žlicu, dvije vode. Kuhana quinoa ne smije biti tvrda ali ne treba biti ni prekuhana, kašasta.
- Dok se quinoa kuha, pripremite ostale namirnice. Kruške i jabuke polijte s malo limunovog soka da ne potamne.
- Sve sastojke stavite u zdjelu, začinite po želji i lagano promiješajte ili protresite. Poslužite toplo ili ohlađeno.
- Po želji ukrasite kriškama avokada, limuna ili pospite sjemenkama.
Zeleni detox smoothie
za 2 čaše
Potrebno vam je:
- 2 šake badema, oraha, lješnjaka ili kombinacija
- 3 šake svježeg špinata
- 1 banana, oguljena
- 1 jabuka, oguljena i očišćena
- 1 kruška, oguljena i očišćena
- 2 šalice (po 250 ml) bademovog ili drugog biljnog mlijeka
- 1 limun (sok)
Priprema:
- U blender stavite prvo orašaste plodove: njima treba najviše da se sasvim usitne.
- Kad se usitne, dodajte malo biljnog mlijeka a potom i sve ostale sastojke. Pulsirajte dok ne dobijete lijepu, kremastu smjesu.
- Izlijte u čašu, ukrasite kriškama limuna i nasjeckanim bademima. Poslužite odmah a ostatak čuvajte dan, dva u hladnjaku.