Specijalitet sjeverne Italije, osso buco u doslovnom prijevodu znači šuplja kost ili kost s rupom. Priprema se na tavi ili u pećnici, a koji god način odabrali, u ovom ćete talijanskom specijalitetu definitivno uživati.
Riječ je telećoj koljenici koja se reže na manje komade te se prži na tavi sa svih strana kako bi se zatvorile pore. Ovaj specijalitet uz omiljene začine možete završiti na tavi ili pak uz dodatak povrća ispeći u pećnici.
Najpoznatije talijansko jelo je svakako osso bucco alla koji se najprije zapeče na tavi, zatim se propirja s lukom, češnjakom i rajčicama, a na kraju mu se dodaje peršin, češnjak i limunova korica. Uobičajeno se poslužuje uz milanski rižoto ili špagete.
Iako ispravna priprema osso buca može biti poprilično složena, uz nekoliko pokušaja i predanost, vrlo je lako moguće da ćete doći do savršene teksture, okusa i izgleda ovog svevremenskog talijanskog specijaliteta. Putem ćete se zasigurno dobro najesti, a kada jednom usavršite pripremu osso buca, vjerujte, povratka nema.