Špajza 11. siječnja 2017.

Otkrivamo: 10 top namirnica za bolje raspoloženje

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li znali da vam odabir doručka na fenomenalan način može obilježiti čitav dan?

Američki nutricionist Rob Hobson za Daily Mail je otkrio svoju listu od deset namirnica koje će vam pomoći da se osjećate bolje od samog jutra. Na popisu su se tako našla jaja, suho voće, sirovi kakao, pa čak i mahunarke.

Prva na Hobsonovoj listi namirnica nalazi se ona koja se i nama najviše sviđa - sirovi kakao. No iako je kakao sastavni dio svake čokolade, to ne znači da za doručak morate uživati u tabli omiljene čokolade. Povremeno to i jest dobra ideja, no još bolja je ona koja uključuje neki od zdravijih odabira poput zobenih pahuljica ili domaćih energetskih pločica u koje ste ubacili žlicu ili dvije sirovog, zdravog kakaa.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Početi dan kuhanim ili pečenim jajem i nije nešto neobično. No jeste li znali da je zapravo i zdravo? Jaja su bogata proteinima koji će vas održati sitima do ručka, a osim toga sadrže i cijeli niz vitamina i minerala koji će vam dati energiju za ostatak dana.

Dimljeni losos na finom, punozrnatom pecivu premazanom krem sirom - može! Osim što zvuči kao nešto što bismo pojeli istog trenutka, dimljeni losos bogat je i omega 3 masnim kiselinama, a one su uvijek, u svakoj hrani - dobra ideja.

Pahuljice i zobene pahuljice odlučili smo staviti u istu kategoriju. Jednostavne su za pripremu, a uz dodatak suhog ili svježeg voća postaju pravi, bogati obrok. Pahuljice mogu biti dobar izvor vitamina D dok su zobene pahuljice bogate vlaknima i daju vam energiju za ostatak dana.

Leća, grah i slanutak zasigurno nisu namirnice u kojima ćete uživati od ranog jutra, ali svakako će dobro djelovati na vas pripremite li ih tijekom ostatka dana. Ručak ili večera koji sadrže mahunarke mogu pomoći vašem probavnom sustavu, ali i biti divan i zdrav obrok u kojem ćete zbilja uživati.

Grah | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Iako se oko suhog voća vode mnoge polemike, je li prepuno šećera ili je zapravo nevjerojatno zdravo, mi se zalažemo za onu da je šaka suhog voća na dan bolja od šake čipsa ili čokolade. Dodajte ih svojim pahuljicama, ubacite ih u jogurt, smoothieje ili grickajte suhe šljive, smokve i marelice gledajući neki dobar film.

Voće poput lubenice i dinje izvrstan je način rješavanja dehidracije. Narežite ih na komadiće, spremite u posudu i hladnjak pa tijekom dana uživajte u kockicama osvježenja prepunim prirodnih sokova.

Domaći jogurt ili kefir koji ste uzgojili sami podignut će vam razinu raspoloženja na neočekivan način. Kefir je ddličan za imunitet i držat će vas podalje od sezonskih bolesti, a najbolja je stvar što ga možete začiniti omiljenim slatkim i slanim dodacima pa u potpunosti uživati u okusima po svom guštu.

Zaboravite na kupovne sokove, uzmite vremena i ocijedite nekoliko naranči, a može i limun. Takvi sokovi prepuni su vitamina C koji će vas zaštiti od gripa i prehlada, a uz to su i nezamislivo fini te vas spašavaju od dugotrajnog guljenja naranči.

Sokovi | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.