Savica Eatery urbani je restoran na zagrebačkoj Savici koji ispunjava preduvjete za poslovni ručak, intimnu večeru uz čašu vina i prijateljska druženja. Ova je multifunkcionalnost rezultat nenametljivog i ugodnog prostora, prilično mirnog kvartovskog okruženja i jelovnika na kojem baš svatko može pronaći nešto što voli. Za kreiranje i pripremu jela zaduženi su chefovi Damir Bajo i Vedran Vidić, koji su svoju kuhinju opisali kao fuziju s utjecajem japanske i francuske kulinarske tradicije.
Jeli smo…
Mi smo u Savicu došli nakon posla, umorni i izgladnjeli, i naručili predjelo, juhu, glavno jelo i desert. Dijeljenje nam nije strano ni odbojno pa su tanjuri kružili oko stola, sve s ciljem da donesemo što objektivniji zaključak.
Čašćenje smo započeli platom sa sirevima, a dobro je došao i tanjur tople pileće juhe. O juhi nećemo puno pričati, osim da smo bili zadovoljni i da nije daleko od onih koje nam pripremaju mame i bake. Plata je bila bogata i dovoljna za dvije ili čak tri osobe, prikladna za večernja opuštanja uz pokoju čašu vina. Posluženi su gorgonzola, Težački sir i Grana Padano, uz ukiseljeno povrće, orašaste plodove, džem od sušenih rajčica te domaći kruh.
Nastavili smo dobar niz s dva glavna jela – mariniranim lososom i rižotom s Black Tiger kozicama. Oba su jela poprilično lagana i prikladna u vrijeme ovih nesnosnih vrućina; bila su lijepo servirana i dobro pripremljena. Losos moramo posebno nahvaliti jer je bio savršeno pečen i položen na osvježavajuću salatu od graha i ukiseljenog luka te poslužen uz aioli menta dip.
Chef Vidić iznenadio nas je još jednim slijedom - gyozama sa svinjetinom i ponzu umakom, posluženima uz salatu od kineskog kupusa i daikona. Gyoze obožavamo, osobito kada je tijesto tako tanko razvaljano, prozračno, ali zadržava strukturu i fino je zapečeno s donje strane. Ove su ispunile naša očekivanja i počistili smo tanjure, bez obzira na prethodne sljedove.
Isprobali smo i oba deserta iz ponude, Ledeni vjetar i Snickers. Ledeni vjetar u Savici se poslužuje u posudicama, ali ima sve karakteristične dijelove – kremu od vanilije, svježe voće, puslice te dodatni crumble. Snickers je nešto moćniji, dobro su izbalansirani okusi tamne čokolade i slanog karamela, ali je namijenjen onima koji i nakon obilne večere imaju mjesta za bogati desert.
Zaključujemo…
Kroz svaki su se slijed provlačile njihove mješavine začina i domaće ukiseljeno povrće, od kojih nam se posebno svidio hrskav i kiselkast đumbir; zadržao je svježinu, ali izgubio dio paprenosti. Nije razočarao ni ukiseljeni komorač, koji je također standardni dio jelovnika. Naizgled je riječ o prilozima i salatama, no bitan su dio identiteta Savice i uložen je dodatni trud koji zaista cijenimo.
Pohvala ide i za pristupačne cijene; predjela koštaju oko 40, glavna jela do 90, a deserti 20-ak kuna. Moguće je popiti i vino na čaše – što je također veliki plus. Uz to, nude i dnevni meni koji ovisi o dostupnosti namirnica na tržnici, a možete ga svakog dana potražiti na njihovoj Facebook stranici.
Prvi put kada smo posjetili Savica Eatery, opisali smo je kao „casual prostor u kojem se možete dobro najesti za relativno malo novca“. Ne citiramo sami sebe jer smo narcisi, već zato što su chefovi Vedran Vidić i Damir Bajo zadržali kvalitetu i naš je zaključak ponovno isti. Prednost je i to što uz plaćanje Mastercard® ili Maestro® karticama ostvarujete 5% popusta.