Špajza 24. lipnja 2019.

Ugodan kvartovski restoran u kojem se dobro jede

foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Prošlo je nešto više od godinu dana od prvog posjeta restoranu Savica Eatery pa smo otišli provjeriti kuhaju li još uvijek onako dobro…

Savica Eatery urbani je restoran na zagrebačkoj Savici koji ispunjava preduvjete za poslovni ručak, intimnu večeru uz čašu vina i prijateljska druženja. Ova je multifunkcionalnost rezultat nenametljivog i ugodnog prostora, prilično mirnog kvartovskog okruženja i jelovnika na kojem baš svatko može pronaći nešto što voli. Za kreiranje i pripremu jela zaduženi su chefovi Damir Bajo i Vedran Vidić, koji su svoju kuhinju opisali kao fuziju s utjecajem japanske i francuske kulinarske tradicije.

 

 

 

Jeli smo…

Mi smo u Savicu došli nakon posla, umorni i izgladnjeli, i naručili predjelo, juhu, glavno jelo i desert. Dijeljenje nam nije strano ni odbojno pa su tanjuri kružili oko stola, sve s ciljem da donesemo što objektivniji zaključak. 

Čašćenje smo započeli platom sa sirevima, a dobro je došao i tanjur tople pileće juhe. O juhi nećemo puno pričati, osim da smo bili zadovoljni i da nije daleko od onih koje nam pripremaju mame i bake. Plata je bila bogata i dovoljna za dvije ili čak tri osobe, prikladna za večernja opuštanja uz pokoju čašu vina. Posluženi su gorgonzola, Težački sir i Grana Padano, uz ukiseljeno povrće, orašaste plodove, džem od sušenih rajčica te domaći kruh. 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Nastavili smo dobar niz s dva glavna jela – mariniranim lososom i rižotom s Black Tiger kozicama. Oba su jela poprilično lagana i prikladna u vrijeme ovih nesnosnih vrućina; bila su lijepo servirana i dobro pripremljena. Losos moramo posebno nahvaliti jer je bio savršeno pečen i položen na osvježavajuću salatu od graha i ukiseljenog luka te poslužen uz aioli menta dip. 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr Chef Vidić iznenadio nas je još jednim slijedom - gyozama sa svinjetinom i ponzu umakom, posluženima uz salatu od kineskog kupusa i daikona. Gyoze obožavamo, osobito kada je tijesto tako tanko razvaljano, prozračno, ali zadržava strukturu i fino je zapečeno s donje strane. Ove su ispunile naša očekivanja i počistili smo tanjure, bez obzira na prethodne sljedove. 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr Isprobali smo i oba deserta iz ponude, Ledeni vjetar i Snickers. Ledeni vjetar u Savici se poslužuje u posudicama, ali ima sve karakteristične dijelove – kremu od vanilije, svježe voće, puslice te dodatni crumble. Snickers je nešto moćniji, dobro su izbalansirani okusi tamne čokolade i slanog karamela, ali je namijenjen onima koji i nakon obilne večere imaju mjesta za bogati desert. 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr Zaključujemo…

Kroz svaki su se slijed provlačile njihove mješavine začina i domaće ukiseljeno povrće, od kojih nam se posebno svidio hrskav i kiselkast đumbir; zadržao je svježinu, ali izgubio dio paprenosti. Nije razočarao ni ukiseljeni komorač, koji je također standardni dio jelovnika. Naizgled je riječ o prilozima i salatama, no bitan su dio identiteta Savice i uložen je dodatni trud koji zaista cijenimo. 

Pohvala ide i za pristupačne cijene; predjela koštaju oko 40, glavna jela do 90, a deserti 20-ak kuna. Moguće je popiti i vino na čaše – što je također veliki plus. Uz to, nude i dnevni meni koji ovisi o dostupnosti namirnica na tržnici, a možete ga svakog dana potražiti na njihovoj Facebook stranici.

Prvi put kada smo posjetili Savica Eatery, opisali smo je kao „casual prostor u kojem se možete dobro najesti za relativno malo novca“. Ne citiramo sami sebe jer smo narcisi, već zato što su chefovi Vedran Vidić i Damir Bajo zadržali kvalitetu i naš je zaključak ponovno isti. Prednost je i to što uz plaćanje Mastercard® ili Maestro® karticama ostvarujete 5% popusta. 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.